Vai obligātā vakcinācija ir pretrunā ar Eiropas Savienības normām? (7)

Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācija.
Vakcinācija. Foto: RE:BALTICA/RE:CHECK ilustratīvs attēls

Sociālajā medijā Facebook kāda pazīstama dezinformatore publicējusi video, kurā viņa nepamatoti vedina domāt, ka Eiropas Komisija plāno ieviest piespiedu vakcināciju pret pērtiķu bakām. Viņa arī apgalvo, ka obligātas vakcinācijas ieviešana pret infekciju slimībām ir pretrunā ar ES normām. Turklāt ierakstā manipulatīvi samontēti veci video, maldinot par to saturu. Pagājušās nedēļas laikā ar šo video dalījušies vairāk nekā 600 sociālā medija lietotāju.

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Video autore apgalvo:

“Latvijā jau iegādātas pirmās vakcīnas pret mērkaķu bakām (..) Mums neviens nevar piespiest vakcinēties. Šodien jau Eiropas Komisija ir parakstījusi līgumus ar farmācijas firmām.. farmācijas mafiju. Tas ir pret Eiropas Savienības normām, hartas utt.”

Video autore vedina domāt, ka vakcīnas pret pērtiķu bakām ir iepirktas, lai piespiedu kārtā vakcinētu Latvijas iedzīvotājus. Tā nav taisnība, jo šā gada jūlijā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) un Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pārstāvji apstiprināja, ka patlaban masveida vakcinēšana pret pērtiķu bakām nav plānota. Latvijas pasūtītās potes ir paredzētas ārstniecības iestāžu darbiniekiem, kuri būs ciešā kontaktā ar pērtiķu baku pacientiem. Par šo pošu iepirkumu Re:Check plašāk rakstīja šeit. 

Eiropas vakcinācijas informācijas portālā skaidrots, ka “katra ES/EEZ valsts īsteno savu imunizācijas programmu.” Proti, katra Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valsts pati izlemj, vai kāda konkrēta vakcinācija ir obligāta vai brīvprātīga valsts teritorijā. Tādēļ valstu lēmumi piemērot obligāto vakcināciju pret konkrētām infekciju slimībām nav pretrunā ar ES normām. Turklāt 2021. gadā Eiropas cilvēktiesību tiesa lietā Vavrička un citi pret Čehijas Republiku izskatīja vairākās Čehijas pilsoņu sūdzības par obligātu vakcināciju (nesaistīti ar Covid-19). Konkrētajā gadījumā tiesa secināja, ka obligāta vakcinēšana nav pretrunā ar demokrātiskās sabiedrības pamattiesībām.

Pagājušā gada augustā Eiropas tiesību speciālists, jurists Aleksejs Dimitrovs Re:Check komentēja šo lietu, sakot: “Cilvēku nevar noķert un piespiedu kārtā ievadīt vakcīnu. Taču attiecībā uz obligāto vakcināciju cilvēkiem ir pienākums vakcinēties, bet no šī pienākuma var atbrīvoties, nomaksājot sodu vai, piemēram, kā bija šajā lietā – faktiski nelaižot bērnus bērnudārzā.” Jāpiebilst, ka tiesas spriedums attiecas tikai uz konkrēto lietu, bet tas var kalpot kā precedents citiem gadījumiem.

Patlaban vairākās ES valstīs noteiktām cilvēku grupām ir prasība obligāti vakcinēties pret Covid-19 vai citām infekcijas slimībām. Nav gan viennozīmīgas atbildes, vai šāds lēmums ir pareizs. Joprojām aktīvi notiek diskusijas par obligātās vakcinācijas detaļām, devumu sabiedrības veselībai, ētiskajiem apsvērumiem un citiem aspektiem; to dara, piemēram, pētnieki akadēmiskos žurnālos. Tomēr ir nekorekti teikt, ka vakcinēšanās notiek piespiedu kārtā vai ir pretrunā ar Eiropas Savienības normām.

Vai Eiropas Parlaments izmeklē pērtiķu baku potes vai to iepirkumu?

Maldinošajā video redzams arī klips no preses konferences, kas notika 2021. gada 18. oktobrī Eiropas Parlamenta (EP) ēkā Strasbūrā. Video autore klipu komentē, sakot:

Tātad par to [vakcināciju pret pērtiķu bakām] runā Eiropas Parlamenta izveidota komisija, kas pārbaudīja visus šos dokumentus. Tad ir jautājums, kāpēc mūsu valdība nopirka šīs vakcīnas un jau runā par to, ka nepieciešamas maskas utt.”

Sieviete šo klipu savā video iemontējusi tā, it kā preses konferencē tiktu runāts par pērtiķu baku potēm vai it kā konference būtu notikusi nesen. Patiesībā klipā redzams, kā Rumānijas EP deputāts Kristians Teress ar citiem deputātiem apgalvo, ka Covid sertifikāti ir pretrunā ar ES iedzīvotāju tiesībām, kā arī stāsta par līgumiem starp ES un Covid-19 vakcīnu ražotājiem. Ikviens EP deputāts drīkst rīkot preses konferences parlamenta telpās. Tas neliecina, ka par kādu konkrētu tēmu EP notiek asas diskusijas. Jāpiebilst, ka patlaban nav izveidota EP komisija, kas izmeklētu pērtiķu bakus pošu iepirkumus vai vakcinācijas stratēģiju.

Tātad šis klips nav saistīts ar pērtiķu bakām un ir vairāk nekā 10 mēnešus vecs. Komentāros kāds lietotājs to norāda. Video autore atbild, ka patiesībā it kā runājot par “visām potēm”. Taču pat, ja autore tiešām runātu par visām potēm, arī Covid-19 kontekstā viņas apgalvojumiem nav pamata.

Vai Eiropas Parlaments atradis ko aizdomīgu saistībā ar Covid-19 potēm vai to iepirkumiem?

Pieņemsim, ka video autore tiešām runā par “visām potēm”, un apskatīsim viņas apgalvojumu kontekstā ar Covid-19.

Šā gada aprīlī darbu sāka EP komiteja Covid-19 pandēmija: iegūtās mācības un ieteikumi nākotnei, kas pētīs Eiropas reakciju uz pandēmiju. Komiteja to apskatīs no vairākiem aspektiem: veselības, demokrātijas, pamattiesību, ekonomikas, sabiedrības un ES starptautiskajām attiecībām. Viens no komitejas uzdevumiem ir analizēt pieņemtos ierobežojumus un tehnoloģiskos risinājumus, tostarp Covid sertifikātus. Komiteja analizēs arī ES vakcinācijas stratēģiju, vakcīnu iepirkumus, caurredzamību un citus ar potēm saistītos jautājumus. Tā plāno darbu beigt tikai 2023. gada aprīlī, tādēļ šobrīd nav pamata teikt, ka EP ir “pārbaudījis visus šos dokumentus”, un domāt, ka atrasts kas aizdomīgs vai nelikumīgs.

Secinājums: Nākotnē situācija var būtiski mainīties, bet patlaban nav pamata apgalvojumam, ka Eiropas Komisija vai Latvijas valdība plāno obligātu vakcināciju pret pērtiķu bakām. Obligāta vakcinācija nav pretrunā ar ES normām un pamattiesībām. Patlaban nav pamata apgalvojumam, ka kāda EP komisija ir atradusi ko aizdomīgu vai nelikumīgu saistībā ar pērtiķu baku vai Covid-19 potēm.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu