Eiro paritāte ar dolāru: problēma, kas skar katru uzņēmumu un mājsaimniecību (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Eiro vērtības samazināšanās nozīmē to, ka problēmas ekonomikā turpināsies. Sliktās ziņas ir tās, ka eiro vērtība var turpināt samazināties, vēsta “Deutsche Welle”.

Kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā februārī eiro vērtība ir ievērojami kritusies. Šonedēļ tā atkal nokrita zem psiholoģiski svarīgās dolāra paritātes atzīmes. Tas tādēļ, ka investori uztraucas par potenciālu recesiju eirozonā, ko var izraisīt rekordaugstās gāzes un elektrības cenas, kā arī neskaidrības par Krievijas gāzes piegādēm.

Otrdien viens dolārs maksāja 0,9927 eiro, liecina Eiropas Centrālās bankas dati. Tas ir zemākais līmenis, ko eiro pieredz pēdējo 20 gadu laikā. Lejupslīde bijusi acīmredzama – pirms Krievija sāka karu Ukrainā, eiro bija 1,15 dolārus vērts.

Kādēļ eiro vērtība krītas?

Galvenais iemesls ir eirozonas ekonomiskās perspektīvas, ņemot vērā pieaugošās gāzes cenas, kā arī bažas par to, ka Krievija pilnībā pārtrauks gāzes piegādes Eiropai. Milzīgā lielo ekonomiku atkarība (tādās valstīs kā Vācijā un Itālijā) no Krievijas gāzes rada investoros bažas, bet ekonomiski paredz potenciāli ātru un sāpīgāku recesiju nekā ASV.

Turklāt atšķirības ir arī procentu likmju noteikšanas politikā ASV un eirozonā. Piemēram, ASV Federālās rezerves agresīvāk piegājušas procentu likmju celšanā, cīnoties pret inflāciju, kopš marta ceļot procentu likmi par 225 bāzes punktiem. Eiropas Centrālā banka to ir darījusi krietni vājāk – vien par 50 bāzes punktiem.

“Nauda dodas uz to vietu, kur ir augstāks ražīgums,” sacīja ING bankas ekonomists Vācijas un Austrijas jautājumos Karstens Bržeskis.

Tāpat dolāram lielas priekšrocības ir tās, ka tas joprojām tiek uzlūkots kā “drošs patvērums”. Neraugoties uz neskaidrībām globālajā ekonomikā, investori ņem vērā faktu, ka dolārs ir relatīvi drošs, jo tas ir mazāk pakļauts globāliem riskiem.

Ko nozīmē dolāra paritāte?

Īsā atbilde – viens dolārs maksā vienu eiro un otrādi. Tā ir psiholoģiska robeža tirgus dalībniekiem, kuri parasti ļoti aktīvi pievērš apaļiem rādītājiem.

“Finanšu tirgus vienmēr atrod kādu simbolisku nozīmi,” teica Brežeskis.

Paritātes līmenis parasti ir punkts, kas nosaka, kurā virzienā eiro vērtība dosies. Pagājušajā mēnesī eiro pirmo reizi ilgākā periodā noslīdēja zem paritātes robežas, taču pēc tam mazliet atguvās.

Kā vājāks eiro ietekmē patērētājus?

Pilnīgi noteikti eiro vērtības samazināšanās ietekmēs Eiropas mājsaimniecības un uzņēmumus, kuri jau tā cieš no augstās inflācijas. Vājāka valūta nozīmē to, ka imports, kas visbiežāk ir denominēts dolāros, būs dārgāks. Ja importēti tiek izejmateriāli vai pusgatavas preces, tās arī būs dārgākas, līdz ar to celsies galaproduktu cena.

Normālos laikos vājāka valūta tiek uzskatīta par labām ziņām eksportētājiem un no eksporta atkarīgām ekonomikām, kā Vācijai, jo var palielināt eksporta apjomu, kas būs lētāks dolāros. Tomēr šoreiz ir problēmas tādēļ, ka ir traucētas globālās piegāžu ķēdes, ir sankcijas un karš Ukrainā.

“Pašreizējā situācijā, kad pastāv ģeopolitiskā spriedze, domāju, ka ieguvumi no vājākas valūtas ir mazāki nekā trūkumi,” norāda Bržeskis.

Tikmēr ceļotājiem no ASV, kuri dodas uz Eiropu, vājāks eiro ir ļoti labas ziņas. Piemēram, paritātes līmenī teorētiski ir iespējams samainīt 1000 dolārus pret 1000 eiro. Februārī par 1000 dolāriem bija iespējams iegūt vien 900 eiro. Citiem vārdiem, dolāra vērtība ir kāpusi. Arī uzņēmumiem, kas importē Eiropas preces, imports dolāros būs lētāks.

Cik tālu kritīsies eiro vērtība?

Pastāv iespēja, ka eiro vērtība turpinās kristies zem paritātes vērtības, jo enerģētikas krīze Eiropā kļūst arvien izteiktāka. “Nomura International” stratēģi prognozē, ka eiro vērtība var nokristies līdz 95 dolāru centiem. Tikmēr ASV investīciju banka “Morgan Stanley” prognozē, ka trešajā ceturksnī eiro vērtība var noslīdēt līdz 97 dolāru centiem.

Laikā, kad Eiropas Savienība cenšas atbrīvoties no Krievijas naftas un gāzes, aktīvi tiek meklētas energoresursu alternatīvas. Paralēli tam pastāv bažas par iespējamiem enerģijas pārrāvumiem, līdz ar to resursu cenas ir pieaugušas.

“Augošās energoresursu cenas ir negatīvas ziņas eiro, un mūsu īstermiņa prognozes liecina, ka eiro vērtība septembrī turpinās svārstīties ap eiro un dolāra paritātes atzīmi,” sacīja “Deutsche Bank” valūtu pētniecības vadītājs Džordžs Saraveloss.

“Vidējā termiņā enerģētikas krīze atstāj negatīvu iespaidu gan uz eiro, gan arī uz dolāru. Tomēr jāatzīst, ka daži no vidēja termiņa rudens riskiem Eiropā, iespējams, pat ir mazinājušies,” tā Saraveloss, piebilstot, ka negaidīti pieauguši sašķidrinātās gāzes piegādes apjomi, bet vēl vairāk krities pieprasījums pēc gāzes atsevišķās ražošanas nozarēs, kas meklē citus energoresursus.

Ko vājāks eiro nozīmē Eiropas Centrālajai bankai?

Vājš eiro un cenu kāpums rada izaicinājumus Eiropas Centrālajai bankai, kas jau tā tiek kritizēta par pārāk kūtru un novēlotu procentu likmju celšanu. Problēma ir arī tajā, ka eiro vērtība nav kritusies tikai attiecībā pret dolāru, bet arī pret citām valūtām, piemēram, pret Šveices franku un Japānas jenu.

“Tas nozīmē, ka tā ir plašāka eiro vājuma izpausme, un tā vairs nav iztikti inflācijas problēma, ar ko arī jātiek galā Eiropas Centrālajai bankai,” pauž valūtu stratēģis Virajs Patels no “Vanda Research”.

Krītošā eiro vērtība ir viens no faktoriem, kādēļ Eiropas Centrālā banka jūlijā paziņoja par procentu likmju celšanu par 50 bāzes punktiem, kas ir divas reizes augstāks rādītājs, nekā tika ziņots jūnijā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu