LNG termināļa projektam paredzēts noteikt nacionālo interešu objekta statusu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Evija Trifanova/LETA

Sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa projektam ar valdības lēmumu paredzēts noteikt nacionālo interešu objekta statusu, pirmdien preses konferencē pēc koalīcijas sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Rītdien mēs valdībā plānojam pieņemt lēmumu par viena šāda projekta noteikšanu par nacionālo interešu objektu," pauda premjers, skaidrojot, ka tas nozīmē atvieglotu procedūru projekta ātrākai īstenošanai.

Vēlāk lūgts precizēt, vai ar to domāta šāda statusa noteikšana vienam no abiem pieteiktajiem projektiem, Kariņš aicināja sagaidīt otrdienas, 30.augusta, valdības sēdes lēmumu.

Valdībai pašlaik ir pieejams drošības dienestu atzinumu par konkrētiem pretendentiem, un atbilstoši tam Ministru kabinets varēs pieņemt konkrēto lēmumu, norādīja valdības vadītājs. Balstoties uz drošības dienestu ziņojumu, tiek arī precizēts otrdien gaidāmais lēmums, piebilda Kariņš.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par to, vai iespējams arī valsts atbalsta piešķiršanu projekta īstenošanai, valdības vadītājs skaidroja, ka lēmuma pieņemšanai par LNG termināli ir trīs daļas.

Pirmā daļa bija jau iepriekš pieņemtā konceptuālā vienošanās par projekta īstenošanu. Otrā daļa būs otrdienas lēmums par nacionālo interešu objekta statusa noteikšanu. Trešais posms ir Ekonomikas ministrijas (EM) uzraudzībā pašlaik notiekošais pētījums par trīs iespējamiem variantiem - ka projekts 100% apmērā ir privāts, ka tajā ir daļēja valsts iesaiste "vienā vai otrā veidā" vai arī, ka LNG termināls pilnībā būtu "valsts rokās", skaidroja Kariņš.

Otrdien līdz ar lēmuma pieņemšanu par LNG termināļa projekta īstenošanu taps arī skaidrs tā uzbūvēšanas grafiks, norādīja valdības vadītājs.

Kā ziņots, pirmdien no rīta bija sasaukta ārkārtas valdības sēde, kurā vienīgais darba kārtībā iekļautais jautājums bija LNG termināļa izveide, tomēr pēc drošības dienestu uzklausīšanas valdības uzdeva EM sagatavot precizējumus dokumentos, lai Ministru kabinets tos varētu izskatīt otrdien.

EM pārstāvji aģentūrai LETA plašākas detaļas par veicamajām izmaiņām neatklāja.

Jau vēstīts, ka valdība jūnija sākumā uzdeva EM padziļināti vērtēt LNG termināļu projektus, kurus ir pieteikusi AS "Skulte LNG Terminal" Saulkrastos un SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts" Rīgā. Līdz 31.augustam Ministru kabinetā ir jāiesniedz ziņojums, kurā ar neatkarīgu konsultantu palīdzību ir izvērtēta projektu atbilstība Latvijas ekonomiskajām un nacionālajām interesēm.

"Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016.gadā. "Skulte LNG Terminal" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Vienlaikus 2022.gada maija otrajā pusē par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

Savukārt "Kundziņsalas dienvidu projekts" reģistrēta 2010.gadā. Kompānijas vienīgā īpašniece ir ASV kompānija "Millennium Energy Partners LLC", bet tās patiesais labuma guvējs ir Laša Šanidze.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu