Latvijas Banka uzstādījusi jau otro saules paneļu parku (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saules paneļu parks pie Lavijas Bankas.
Saules paneļu parks pie Lavijas Bankas. Foto: Publicitātes foto

Pildot Latvijas Bankas ilgtspējības stratēģiju, kas paredz pārdomātāku elektroenerģijas izmantošanu, šovasar pabeigta vēl viena saules paneļu parka uzstādīšana, portālam TVNET pavēstīja projekta īstenotāja, enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power" komunikāciju konsultante Ksenija Mirošņika.

Projekta ietvaros uz zemes uzstādīti 384 saules paneļi ar kopējo jaudu 142 kilovati (kW), kas ik gadu saražos gandrīz 126 660 kilovatstundas (kWh) zaļās elektroenerģijas. Uzstādot šos saules paneļus, atmosfērā gadā nonāks par 49,71 tonnu mazāk CO2 emisiju. Mirošņika piebilst, ka tas ir līdzvērtīgi 2260 iestādītiem kokiem.

Plānots, ka šīs saules paneļu elektrostacijas saražotā zaļā enerģija turpmāk nosegs 8% no Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēkas elektroenerģijas gada patēriņa.

"AJ Power" pārstāve informē, ka kopējās investīcijas projektā ir 124 154 eiro, un uzstādītā saules paneļu sistēma atmaksāsies aptuveni četros gados (pie pašreizējām elektroenerģijas cenām).

Savukārt Latvijas Bankas eksperts klimata pārmaiņu jomā Monetārās politikas pārvaldes padomnieks Dzintars Jaunzems atzīmē, ka saules enerģijas plašāka izmantošana ir viens no pasākumiem, kurus Latvijas Banka īsteno ilgtspējas, energoefektivitātes un atjaunojamās enerģijas jomā. "Pirmais saules enerģijas projekts tika realizēts jau 2018. gadā, kad alternatīvu enerģijas avotu ieviešana korporatīvajā sektorā vēl bija "bērna autiņos" un elektroenerģijas cenas bija salīdzinoši zemas," atgādina Jaunzems. Taču šobrīd gan jaunie, globālie izaicinājumi klimata jomā, gan it īpaši Krievijas uzbrukums Ukrainai, kā rezultātā ir būtiski kāpušas energoresursu cenas, ir mainījuši sabiedrības izpratni par atjaunīgo un videi draudzīgo energoresursu lomu, iespējām un izdevīgumu.

Jaunzems uzsver, ka Latvijas Bankas plāni neaprobežojas ar jau paveikto un darbs klimata jomā turpināsies - gan mainot savus ikdienas paradumus, gan ieviešot tehnoloģiski komplicētus, bet videi draudzīgus risinājumus, gan veicinot kopumā finanšu sektora pārkārtošanos klimatneitralitātes virzienā.

Savukārt enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power" vadītājs Roberts Samtiņš uzsver, ka ar šī projekta īstenošanu Latvijas Banka kā valsts iestāde rāda priekšzīmi ne tikai vārdos, bet arī reālos darbos. Pēc viņa teiktā, uzstādīto saules paneļu kopējā ražošanas jauda ievērojami mazinās Latvijas Bankas energoresursu izmaksas un vēl vairāk veicinās energoneatkarību.

Saskaņā ar sniegto informāciju pirmais saules paneļu projekts tika īstenots 2018.gadā, kad tika veikta Rīgas filiāles rekonstrukcija. Šī saules elektrostacija sāka darbību 2019. gada sākumā, un sākotnējais plānotais atmaksāšanās laiks bija aptuveni 20 gadi, bet pie pašreizējām elektroenerģijas cenām tas ir samazinājies līdz aptuveni 12‒13 gadiem. Savukārt šogad īstenotais projekts ļauj vairāk nekā dubultot saules enerģijas īpatsvaru kopējā Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēkas elektroenerģijas patēriņā.

Projekta realizētāji atzīmē, ka, saskaitot pirmā un otrā saules paneļu parka devumu, ar saules paneļiem iegūtās enerģijas īpatsvars kopumā plānots līdz 14% no kopējā elektroenerģijas apjoma, kas gadā tiek patērēts ēkā. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu