Pērtiķi Indonēzijā akmeņus mēdz izmantot kā “seksa rotaļlietas”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Garastes makaks
Garastes makaks Foto: AFP / Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka Indonēzijas vaislīgie makaki, lai apmierinātu savas seksuālās dziņas, talkā ņem akmeņus. Šis atklājums atbalsta tā saucamo seksa rotaļlietu hipotēzi.

Pētot garastes makakus (macaca fascicularis), zinātnieki atklāja, ka šie pērtiķi mēdz berzēt savas ģenitālijas gar akmeņiem, lai gūtu seksuālu baudu, vēstīts zinātnes izdevumā “New Scientist”. Šis atklājums sniedz jaunus pierādījumus tā saucamajai seksa rotaļlietu hipotēzei, kuru šie paši pētnieki izvirzīja senākā pētījumā.

Hipotēze ir tāda, ka makaki izmanto zināma veida rīkus, lai seksuāli apmierinātos.

Pētnieku komanda atklāja, ka dažāda vecuma makaku mātītes un tēviņi mēdz izmantot akmens rīkus, lai pašapmierinātos. Tiesa, mātītes seksa rotaļlietu ziņā ir izvēlīgākas, neņemot talkā kuru katru akmeni. Savukārt tēviņi īpašu uzmanību tam, kāds akmens gadījies pa rokai, nepievērš.

“Viņi to, protams, nedara visu laiku, tomēr, ja tu apstājies un sāc vērot, kā viņi spēlējas ar akmeņiem, visticamāk, vienā brīdī viņi sāks to darīt,” izdevumam “Live Science” stāstīja pētījuma galvenā autore Kamilla Čeni.

Dažas makaku populācijas regulāri izmanto akmeņus savās aktivitātēs un rotaļās. Tie nēsā akmeņus apkārt, berzē tos pret virsmām un sit kopā.

Jaunais pētījums balstās uz 2020. gada pētījumu, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Physiology & Behavior”. Tajā pirmo reizi tika izvirzīta seksa rotaļlietu hipotēze, tiesa, pētījumā aptverti tikai makaku tēviņi. Savukārt jaunajā pētījumā aplūkotas arī mātītes, kā arī mēģināts rast iespējamo motivāciju šādai uzvedībai.

Jaunais pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Ethology”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu