Indriksone ar LPS pārrunās atbalsta mehānismus gāzes tarifu apmaksāšanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) tuvākajās dienās apmeklēs Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valdes sēdi, kurā apspriedīs iespējas ieviest papildu atbalsta mehānismu iedzīvotājiem pieaugošo gāzes tarifu apmaksāšanā, ministre pirmdien, 5. septembrī, norādīja Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums".

Pašvaldībām vajadzētu izvērtēt sagaidāmos gāzes tarifus, savas iespējas un savu iedzīvotāju maksātspēju un tad dialogā ar Ekonomikas ministriju (EM) šīs problēmas tiks risinātas, norādīja Indriksone.

EM ir informējusi visus valdības kolēģus par saredzētajiem riskiem attiecībā uz mājsaimniecībām, kuras nekvalificējas Mājokļa pabalstam, atzīmēja ministre. Pēc viņas teiktā, šie iedzīvotāji var nonākt krīzē, tāpēc būtu nepieciešams krīzes atbalsta risinājums. Tā ietvaros, līdzīgi kā ar Covid-19 krīzes atbalstu, netiktu izvērtēta mājsaimniecību materiālā situācija - kompensācija tiktu piešķirta, kad iedzīvotāju rēķini pieaug par tādu apjomu, kuru viņi vairs nespēj apmaksāt, skaidroja Indriksone.

Paredzētais krīzes atbalsts būtu atbilstošs mājsaimniecību izdevumiem - tā varētu būt vienreizēja, mēneša vai sezonas veida kompensācija. "Tas ir nepieciešams, jo ievērojamie kāpumi gāzes tarifā ir nesamērīgi un nepanesami," sacīja ministre.

Kā norādīja valdības pārstāve, krīzes atbalstam jābūt mērķētam uz tām sabiedrības grupām, kurām izdevumi ir būtiski kāpuši un kuras vairs nespēj apmaksāt rēķinus. Ņemot vērā, ka pārējie EM piedāvātie atbalsta mehānismi neparedz būtisku sociālo dienestu iesaisti, krīzes atbalstu būtu iespējams individuāli vērtēt, pauda ministre, minot, ka neesot daudz pašvaldību, kurās ir būtiski lieli tarifi.

Pagaidām nav skaidrs, cik lieli valsts līdzekļi būs nepieciešami, lai šādu krīzes atbalsta veidu īstenotu, jo nav datubāzes, kas ļautu prognozēt piešķiramā atbalsta apjomu katrai mājsaimniecībai, atzīmēja Indriksone.

Ekonomikas ministre ir pārrunājusi papildu atbalsta mehānisma nepieciešamību ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), kurš ir piekritis, ka šāds krīzes atbalsts ir nepieciešams.

Tāpat Indriskone minēja, ka EM ir sagatvojusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas paredz iedzīvotājiem, kuri izmanto AS "Latvijas Gāze" pakalpojumus, saglabāt iespēju norēķināties par gāzi ar izlīdzināto maksājumu. "Latvijas gāzei" būs nosacījums saglabāt šo iespēju līdz 1.martam. Par grozījumiem valdība lems otrdien paredzētajā MK sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu