Kāpēc kaķis tevi mēdz nogaršot?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaķis
Kaķis Foto: Unsplash

Kaķus mēs pazīstam kā savrupus un nereti saltus dzīvniekus, par kuru uzmanību un mīlestību ir krietni jāpacīnās. Tomēr pat negantākie muri reizēm mēdz piešaut savu aso mēli pie sava cilvēka vaiga vai kājas. Kāpēc tā? Kāpēc kaķis tevi laiza? Vai viņš tā izrāda savu mīlestību vai gluži otrādi – cenšas tevi nogaršot, nepacietīgi gaidot dienu, kad beidzot varēs tevi likt uz kārā zoba?

Katram, kuram ir gadījies saskarties ar kaķiem, ir zināms, ka tie sevi laiza augu dienu. Mājas kaķi (felis catus), kuri diennaktī guļ vidēji 14 stundas, ceturto daļu sava nomoda laika pavada, laizot savu kažoku, noskaidrots pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

“Kaķi sevi laiza, lai saglabātu kažoku tīru un veselīgu,” izdevumam “Live Science” teica dzīvnieku uzvedības un veselības speciāliste Kristīne Vitāle.

Kopt savu kažoku kaķiem palīdz ar tādām kā asām atskabargām klātā mēle. Šīs atskabargas sastāv no keratīna – tās pašas vielas, kas veido matus un nagus.

Regulāri aprūpēt savu kažoku kaķiem ir ļoti svarīgi, jo tādā veidā tas tiek atbrīvots no netīrumiem un gružiem. Savēlies kažoks kaķiem rada tikai diskomfortu un lieku ādas kairinājumu, tāpēc ir svarīgi to nepieļaut.

Kaķi sevi laiza arī, lai mazinātu stresu. Nereti tas var novest līdz pārspīlētai sevis laizīšanai un pleķiem, kur spalva izkritusi. Tādā gadījumā būtu jāvēršas pie veterinārārsta.

Bieži vien kaķi laiza citus kaķus. Piemēram kaķu mamma vienmēr rūpīgi aplaiza savas atvases.

“Kaķēnu laizīšana patiesībā spēlē nozīmīgu lomu izdzīvošanā. Ļoti mazi kaķēni nespēj paši urinēt vai izkārnīties. Māte tad laiza kaķēna ģenitālijas, lai stimulētu šo procesu,” stāstīja Vitāle.

Kaķene savus kaķēnus arī laiza, lai mierinātu tos un nomazgātu. Katram, kuram ir bijis kaķēns bez mātes, ir zināms, ka kaķēna kažoka uzturēšana kārtībā ir smags darbs.

Visbeidzot kaķi mēdz laizīt arī savus kaķu biedrus, suņus un cilvēkus, tādā veidā socializējoties. Tādā veidā tiek stiprinātas saites starp dzīvesbiedriem. Kaķi var tevi laizīt pirms vai pēc rotaļām. Visiem zināms, ka rotaļājoties kaķi var strauji pāriet no laizīšanas uz košanu un pretēji. Citreiz kaķis mēdz tevi palaizīt, lai pievērstu tavu uzmanību. Lai nu kā, ja kaķis tevi palaiza, tas, visticamāk, nenozīmē, ka viņš tevi grib apēst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu