"Latvijas attīstībai" Saulkrastu nodaļas biedri protestēs pret Skultes LNG termināla būvniecību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Skultes LNG terminālis
Skultes LNG terminālis Foto: Publicitātes foto

Partijas "Latvijas attīstībai" (LA) Saulkrastu nodaļas biedri iebilst pret Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināla būvniecību un pievienojas "Piekrastes vides aizsardzības biedrības" organizētajai protesta akcijai, liecina paziņojums partijas Saulkrastu nodaļas "Facebook" lapā.

Paziņojumā norādīts, ka gatavojoties 2021.gada pašvaldību vēlēšanām, LA Saulkrastu nodaļa savā priekšvēlēšanu programmā iekļāva solījumu atbalstīt tikai tos uzņēmējdarbības veidus, kas ir dabai draudzīgi un neapdraudēs novada ekoloģiju. Cita starpā šis punkts un visa LA priekšvēlēšanu komunikācija iekļāvusi skaidru nostāju pret LNG termināļa būvniecību Skultes ostas akvatorijā un Saulkrastu novada tuvumā.

"Cik mums ir zināms, solījumu iestāties pret LNG termināļa būvniecību Skultes ostas akvatorijā izteica visu Saulkrastu novada politisko partiju pārstāvji," uzsvērts paziņojumā.

Saulkrastu novada domē 2016.gada 27.jūlijā pieņemtais lēmums par LNG termināļa gāzes pievades cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecību tika atcelts 2020.gada 8.aprīlī. To veicinājuši arī LA biedri.

Virkne LA Saulkrastu nodaļas biedru ir "Piekrastes vides aizsardzības biedrības" biedri, kuru viens no būtiskākajiem mērķiem ir nepieļaut Skultes LNG termināļa realizēšanu Saulkrastu un Limbažu novada jūrmalā, tajā skaitā jūrā vai krastā.

Paziņojumā atgādināts, ka vairākkārtīgas sabiedriskās domas aptaujas ir noskaidrojušas viennozīmīgu iedzīvotāju vairākuma viedokli pret LNG termināļa būvniecību Skultes ostas akvatorijā.

LA Saulkrastu nodaļas biedri apzinās esošo ģeopolitisko situāciju pasaulē un neapšaubāmu nepieciešamību iegūt enerģētisko neatkarību no Krievijas, tomēr uzskata, ka šāds projekts nav realizējams novadā, kura viens no galvenajiem attīstības potenciāliem ir tūrisms, un kas ir centrālā labiekārtotā Vidzemes piejūras vieta valstī.

Turklāt viņus uztrauc apstāklis, ka, aizsedzoties ar potenciālās enerģētikas krīzes problēmu un piešķirot nacionālas nozīmes statusu nesagatavotam un pienācīgi neizvērtētam projektam, netiek ņemts vērā, ka līdz šim sabiedrība nav bijusi informēta par iespējamību vai neiespējamību šādu projektu realizēt, neizsaucot vides katastrofu.

Cenšoties izvairīties no viena apdraudējuma, nedrīkst nokļūt citu apdraudējumu gūstā, uzsvērts paziņojumā. Būtisks apstāklis ir tas, ka Skultes ostas akvatorija nav vienīgā vieta Latvijā, kur šāds projekts būtu realizējams.

LA Saulkrastu nodaļas biedri paziņojuši, ka viņi pievienojas "Piekrastes vides aizsardzības biedrības" organizētajai protesta akcijai, svētdien, 11.septembrī, plkst.16.30 Saulkrastos, Ainažu ielā 13B.

Kā vēstīts, līdz ar Ministru kabineta vienošanos par nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu "Skulte LNG Terminal" projektam, Piekrastes vides aizsardzības biedrība aicina Latvijas iedzīvotājus vienoties protesta akcijā "Kurš maksās par termināli? Ieskaties spogulī!".

Kā skaidro biedrības pārstāve Marta Timrota, protesta akcijas mērķis ir apturēt lēmuma pieņemšanu par daudzmiljonu projektu tikai dažas dienas pirms vēlēšanām, kas "raisa pamatotas aizdomas par steigu realizēt kāda saimnieciskās intereses".

Biedrībā apgalvo, ka "Skulte LNG Terminal" projektā nav pamatoti tehnoloģiskie risinājumi, nav skaidras nākotnes izmaksas. Neesot arī nekāda iemesla projekta attīstītāju apgalvojumiem par tā būvniecības lētumu, ņemot vērā to, ka projekta izvēlētajā vietā nav šādam ķīmiskam objektam paredzētas infrastruktūras. Tāpat esot virkne neatbildētu jautājumu par ietekmi uz vidi un nezināmu izmaksu saistībā ar cauruļvadu izbūvi 40 kilometru garumā.

"Dedzīgā vajadzība" panākt projekta īstenošanā valsts garantijas, biedrības ieskatā, norādot uz "vēlmi iedzīvoties" uz visas sabiedrības rēķina. "Mēs nevēlamies ik dienu vērties objektā, kas simbolizē negodīgu valsts pārvaldību, tādēļ darīsim visu, kas ir mūsu spēkos, lai nepieļautu šāda objekta būvniecību," uzsver Timrota.

Jau ziņots, ka LA biedra Artūra Toma Pleša vadītā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) vai nu cenšas panākt, ka Skultes LNG termināļa piestātnei jūrā nebūs jāveic ietekmes uz vidi novērtējums (IVN), vai arī sagatavojusi priekšlikumu likuma grozījumiem, kas reāli dzīvē netiks pielietoti.

Priekšlikumu Plešs izteicis vēstulē Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai. Tas paredz, ka IVN nepieciešams tikai tādām piestātnēm ostās un ārpus ostām, kas ir savienotas ar zemi jeb piesaistītas gruntij, bet peldošām piestātnēm IVN procedūras veikšana nebūtu nepieciešama.

VARAM vēlāk izplatīja precizējumu, ka IVN procedūra Skultes LNG terminālim tomēr būšot jāveic, jo tas būšot savienots ar zemi. Tomēr ne par kādiem citiem peldošu piestātņu projektiem neviens uzņēmējs gan līdz šim nav ziņojis.

LETA jau vēstīja, ka uzņēmumam "Skulte LNG Terminal" ir izsniegta atļauja sagatavot un iesniegt IVN ziņojumu līdz 2025.gada 8.janvārim. Pēc Saulkrastos, Krimuldā, Limbažos un Sējā notikušajām sākotnējām sabiedriskajām apspriedēm par projekta īstenošanu tika izsniegta programma, kurā bija norādīts, kam ir jābūt iekļautam IVN.

Tomēr "ņemot vērā, ka vietējie iedzīvotāji ļoti aktīvi iebilda pret projekta īstenošanu, turklāt daudzi no iebildumiem bija pamatoti, "Skulte LNG Terminal" šo programmu neturpināja," iepriekš aģentūrai LETA atzina SIA "Vides konsultāciju birojs" valdes loceklis Sigits Duduris.

Viņš atzīst, ka patlaban uzņēmums nav sācis izstrādāt šo programmu, jo īsti nav skaidrs par IVN saīsināto procesu, kas tiks piemērots. Projekta virzītāji "Vides konsultāciju birojam" ir lūguši dažus ekspertus, lai viņi sāk ar jūras bioloģijas un putnu populācijas izpēti, lai nepazaudētu sezonu, jo pašlaik ir putnu migrācijas laika.

"Pašlaik mēs esam piesaistījuši speciālistus, lai izstrādātu atsevišķas sadaļas, bet apjomīgs darbs pie IVN programmas nenotiek," apstiprināja uzņēmuma valdes loceklis.

Kā ziņots, valdība sākotnēji uzdeva Ekonomikas ministrijai (EM) padziļināti vērtēt LNG termināļu projektus, kurus ir pieteikusi "Skulte LNG Terminal" Saulkrastos un SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts" Rīgā, bet vēlāk vienojās piešķirt nacionālo interešu objekta statusu Skultes LNG terminālim. Plānots, ka EM līdz 20.septembrim iesniegs valdībā likumprojektu nacionālā interešu objekta statusa noteikšanai Skultes LNG terminālim. Gala lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimai.

"Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016.gadā. "Skulte LNG Terminal" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Vienlaikus 2022.gada maija otrajā pusē par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

Valdības pieņemtais lēmumu par labu LNG termināļa būvniecībai Rīgas jūras līcī pie Saulkrastiem negatīvi vērtēja arī Saulkrastu novada pašvaldības vadītājs Normunds Līcis (LRA), kurš uzskata, ka valdība ir ignorējusi labas pārvaldības principus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu