Drīzumā Lielbritānijā pilnībā tiks mainītas naudaszīmes

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Visā pasaulē jau drīzumā tiks mainītas britu sterliņu mārciņu banknotes, kuras rotā karalienes Elizabetes II portrets, vēsta CNN.

Gandrīz 70 gadus karalienes portrets ir bijis uz mārciņu monētām. Tas gan ir mainījies, karalienei Elizabetei II kļūstot vecākai. Uz banknotēm Elizabetes II portrets ir bijis vairāk nekā 60 gadus, un viņa bija pirmais britu monarhs, kura portrets bija attēlots uz banknotēm. Elizabetes II portrets ir redzams arī uz vairāku citu valūtu banknotēm valstīs, kas reiz bija Lielbritānijas kolonijas.

Tagad Anglijas Bankai, kas drukā mārciņu banknotes, kā arī Karaliskajai naudas kaltuvei, kas veido monētas, priekšā ir milzīgs uzdevums – izņemt no apgrozības banknotes un monētas ar Elizabetes II portretu, un aizstāt tās ar naudu, uz kuras būs redzams Karaļa Čārlza III portrets.

Pašlaik Lielbritānijā ir 4,7 miljardi banknošu, kas ir vairāk nekā 82 miljardus mārciņu vērtas Tāpat apgrozībā ir 29 miljardi monētu. Jaunās naudas zīmes tiks ieviestas pakāpeniski, un tuvākajā laikā būs iespējams norēķināties ar abu veidu naudu – gan ar Elizabetes II, gan ar Čārlza III portretiem.

Līdzīgi notika 2017. gadā, kad Karaliskā naudas kaltuve ieviesa jaunas formas vienas mārciņas monētu. Jaunā mārciņa paralēli bija apgrozībā ar vecā parauga monētu pusgadu, līdz vecā parauga monēta zaudēja savu statusu.

Ne tikai nauda būs jāmaina – paredzams, ka būs jāmaina tūkstošiem pastkastīšu, kā arī Lielbritānijas jaunās pases būs ar Čārlza III portretu.

Karaliskā naudas kaltuve norāda, ka pašlaik nekādas izmaiņas naudas lietošanā nav gaidāmas, jo “viss notiks tā, kā jānotiek cieņas un sēru izrādīšanas laikā”. Arī Anglijas banka norādīja, ka banknotes ar Elizabetes II portretu būs legāls norēķinu līdzeklis. Pēc tam, kad noslēgsies sēru periods, tiks sākts darbs pie banknošu aizstāšanas.

Karalienes portrets ir redzams arī uz atsevišķu Nāciju sadraudzības valstu (kurā ir 54 valstis) valūtu banknotēm. Tā, piemēram, arī Kanādā uz 20 dolāru banknotes ir redzams Elizabetes II portrets. Kanādas Bankas pārstāvji norāda, ka valstī nav prasības mainīt šīs banknotes, ņemot vērā Lielbritānijas monarha nāvi, jo šis process var aizņemt pāris gadus.

Arī Austrālijā, kur karalienes portrets ir redzams uz piecu dolāru banknotes, netiek plānots mainīt šīs naudaszīmes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu