Sofija Sapega Baltkrievijā varētu tikt apžēlota jau šogad

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas aktīviste Sofija Sapega
Baltkrievijas aktīviste Sofija Sapega Foto: Leonid Shcheglov/AP

Krievijas pilsone Sofija Sapega, kura Baltkrievijā izcieš sešu gadu cietumsodu, varētu tikt apžēlota jau pirms 2022. gada beigām. Noslēdzies viņas apžēlošanas procedūras pirmais posms, britu raidsabiedrības BBC Krievijas ziņu nodaļu informēja viņas ģimenes advokāts Antons Gašinskis. 

"Kolonijas administrācija ir sniegusi pozitīvu atzinumu par Sofijas lūgumu tikt apžēlotai, tagad šo jautājumu skatīs prezidenta apžēlošanas komisija. Šis process var ilgt aptuveni trīs mēnešus," sacīja Gašinskis.

Sapega jūnija beigās ar Gomeļas sieviešu kolonijas IK-4 administrācijas starpniecību iesniedza apžēlošanas lūgumu Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko.

6. septembrī Sapega telefoniski pastāstīja vecākiem par kolonijas administrācijas lēmumu, skaidroja advokāta. To BBC apstiprināja arī Sofijas māte Anna Dudiča.

Sapega kolonijā strādā par šuvēju. Sarakstē viņa mammai stāstīja, ka darba ir daudz, visi strādā bez pārtraukuma, stresa dēļ ir pasliktinājusies arī viņas veselība.

"Viņa dzīvo ar cerību tikt atbrīvotai, lūdz neatņemt viņai šo cerību, [raksta], ka nevar bez tās iztikt," teic Sofijas māte.

Vienā no vēstulēm Sapega lūdza māti apsolīt, ka viņa aizvedīs meitu no kolonijas. "Apsoli man, ka aizvedīsi mani prom no šejienes! Tu atnāksi, mēs iesim uz veikalu un tu nopirksi man kūku un daudz saldumu, mēs iekāpsim mašīnā un dosimies mājās, es ļoti gribu mājās pie jums, manas ģimenes," viņa rakstīja.

Sapega izteicās arī par savu emocionālo stāvokli.

"Tas droši vien ir pielīdzināms drupām, pamati paliek, pat dažas sienas saglabājušās, bet kopumā viss ir sabrucis," mātei rakstīja Sapega.

Tiesa Baltkrievijā 6. maijā Sapegai piesprieda sešu gadu cietumsodu par sociālā naida kurināšanu un nelikumīgu informācijas vākšanu par amatpersonu privāto dzīvi.

Sapega ir dzimusi Krievijā, bet pēc mātes lēmuma pārcelties, uzaugusi Baltkrievijā. Viņa ir studējusi arī Viļņas Universitātē Lietuvā, kur jau pēc aresta ieguvusi jurista grādu.

Viņa tika aizturēta 2021. gada 23. maijā Minskā pēc tam, kad aviokompānijas  "Ryanair" lidmašīna, kas bija ceļā uz Viļņu, tika piespiesta nosēsties Minskas lidostā. Sapega ar to lidoja no Atēnām uz Viļņu kopā ar Romānu Protaseviču, kādreizējo opozīcijas medija "NEXTA" galveno redaktoru. Pēc aresta Protasevičs sadarbojās ar varas iestādēm. Šobrīd viņš atrodas mājas arestā un gaida tiesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu