"Ryanair" lidmašīna Minskā nosēdināta pēc norādījumiem "no augšas" un ar izdomātu ieganstu, secina ANO aģentūra

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ANO Starptautiskā civilās aviācijas organizācija (ICAO) otrdien paziņoja, ka pabeigusi pārskatu par lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā pagājušā gada maijā, nosodot Baltkrieviju par nelikumīgajām darbībām.

Pērnā gada 23.maijā pēc lidmašīnas nosēdināšanas Minskā tika aizturēti divi tās pasažieri - opozīcijas žurnālists Ramans Pratasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega.

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko izpelnījās starptautisku nosodījumu par šādu "gaisa pirātismu", un vairākas valstis, tostarp ASV, Kanāda, Lielbritānija, kā arī Eiropas Savienība (ES) piemēroja Baltkrievijai sankcijas.

"ICAO padome vakar pabeidza diskusijas par 2021.gada maija incidentu Baltkrievijas gaisa telpā, kurā bija iesaistīts "Ryanair" reiss FR4978, nosodot Baltkrievijas valdības rīcību, veicot nelikumīgu iejaukšanos," teikts ICAO paziņojumā.

Izmeklēšana tika sākta pagājušā gada maijā un pagarināta janvāra sākumā, lai noskaidrotu atsevišķus trūkstošus faktus un pārbaudītu jaunu informāciju.

Monreālā bāzētā ICAO pētīja Minskas gaisa satiksmes dispečera audioierakstus, kurš uzraudzīja lidojumu.

Aģentūra norādīja, ka spridzekļa draudi, kas tika izmantoti kā iegansts lidmašīnas novirzīšanai, bija "apzināti nepatiesi un apdraudēja tās drošību".

"Draudi tika paziņoti lidmašīnas apkalpei pēc Baltkrievijas augstāko valdības amatpersonu norādījumiem," teikts paziņojumā.

Paziņojumā teikts, ka padome, kurā ir 36 valstis, ir lūgusi tās prezidentu nodot izmeklēšanas rezultātus ANO ģenerālsekretāram Antoniu Gutērrešam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu