Zinātnieki cenšas iemācīt robotam smieties (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Robots. Ilustratīvs attēls
Robots. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Pētnieku komanda cer, ka mākslīgā intelekta sistēma uzlabos sarunu dabiskumu starp cilvēkiem un robotiem.

Smiekli izpaužas dažādos veidos, sākot ar laipnu smaidu un beidzot ar neapturamu un nekontrolējamu smieklu šalti. Zinātnieki nu veido mākslīgā intelekta sistēmu, kas spēs atdarināt šīs smieklu nianses, spējot iesmieties vajadzīgajā brīdī un veidā, vēstīts izdevumā "The Guardian".

Pētnieku komanda, kas radījusi par Ēriku nodēvēto smieklu robotu saka, ka šī sistēma varētu uzlabot komunikāciju starp mākslīgo intelektu un cilvēkiem.

“Mēs domājam, ka viena no sarunāties spējīga mākslīgā intelekta svarīgākajām īpašībām ir empātija. Tāpēc mēs nospriedām, ka viens veids, kā robots var būt empātiskāks, ir smejoties kopā ar savu lietotāju,” stāstīja pētījuma autors Kodži Inue.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Frontiers in Robotics and AI”, zinātnieku komanda savāca 80 “randiņu” dialogus starp universitātes studentiem un robotu, kuru attālināti vadīja četras sievietes.

Foto: Koji Inoue

Dialogos bija iekļauti gan smiekli, kas nav saistīti ar humoru, piemēram, mulsuma vai laipnības smiekli, gan humora izraisīti prieka smiekli. Iegūtā informācija pēc tam tika izmantota, lai apmācītu mašīnmācīšanās sistēmu.

Balstoties uz audio failiem, algoritms iemācījās gan socializēšanās smieklu, gan prieka smieklu pamatiezīmes.

Grūtākais uzdevums bija identificēt kopīgo smieklu gadījumus un nošķirt tos no vienpersoniskajiem smiekliem, lai tie “nejauktu galvu” mašīnmācīšanās sistēmai.

Kad Ērika bija apmācīta smieties, viņai bija jāpiedalās četros nelielos dialogos. Pēc tam tie tika atskaņoti 130 brīvprātīgajiem dalībniekiem, kuri vērtēja Ērikas smieklu empātiju, dabiskumu un cilvēciskumu.

Pētījums norāda uz to, ka, iespējams, robots vai algoritms nekad nespēs saprast cilvēku, jo tā nav apzināta būtne. Tomēr tas var tev likt ticēt, ka tas saprot tevi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu