Jau tuvākajā laikā uzņēmumi varēs saņemt atbalstu elektroauto iegādei (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tuvākajā laikā uzņēmumiem būs pieejams atbalsts energoefektivitātes paaugstināšanai, atjaunojamo energoresursu (AER) tehnoloģiju plašākai izmantošanai un elektroauto iegādei, otrdien nolēma valdība.

Ministru kabineta sēdē tika apstiprināti grozījumi Atveseļošanas fonda atbalsta programmā, kurā uzņēmumiem būs pieejams finansējums energoefektivitātes paaugstināšanai, AER tehnoloģiju plašākai izmantošanai, kā arī bezemisiju transportlīdzekļu iegādei, kas tika izstrādāti atbilstoši Eiropas Komisijas sniegtajiem priekšlikumiem atbalsta programmas saskaņošanas laikā.

Pieejamais Atveseļošanas fonda finansējums energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanai ir 25,75 miljoni eiro, pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām - 45 miljoni eiro, savukārt elektroauto - pieci miljoni eiro.

Līdz ar to tuvākā laikā "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") plāno sākt uzņēmumu projektu pieņemšanu.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) valdības sēdē norādīja, ka jaunā atbalsta programma ļaus uzņēmējiem pašiem attīstīt elektroenerģijas ražošanu, izmantojot dažādas atjaunojamo energoresursu tehnoloģijas, veikt apkures katlu nomaiņu uz efektīvākiem risinājumiem un ēku atjaunošanu, būtiski paaugstinot energoefektivitāti, kā arī atjaunot auto parku ar videi draudzīgiem elektroauto.

Atbalsts energoefektivitātes paaugstināšanai un AER tehnoloģiju ieviešanai uzņēmumiem būs pieejams kā "Altum" aizdevums vai "Altum" paralēlais aizdevums ar kapitāla atlaidi pamatsummas dzēšanai - maksimālā aizdevuma summa ir pieci miljoni eiro ar aizdevuma termiņu līdz 20 gadiem.

Savukārt atbalsts tiks piešķirts kā kapitāla atlaide jeb "Altum" samazinās aizdevuma apmēru 30% apmērā, bet ne vairāk kā par 1,5 miljoniem eiro, pēc tam, kad energoefektivitātes paaugstināšanas vai AER tehnoloģiju ieviešanas projekts būs realizēts un tiks sasniegti mērķa rādītāji.

Aizņēmumu uzņēmums varēs saņemt nedzīvojamo ēku energoefektivitāti paaugstinošu pārbūves vai atjaunošana darbu veikšanai, kā arī energoefektīvu ražošanas un tās blakusprocesus nodrošinošo iekārtu iegādei, lai aizstātu esošās, mazāk energoefektīvās iekārtas. Tāpat paredzēts, ka finansējumu varēs ieguldīt ēku inženiersistēmu atjaunošanā, pārbūvē vai izveidē, sekundāro energoresursu atgūšanai no ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem, kā arī atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai, piemēram, saules paneļiem, vēja ģeneratoriem, biomasas tehnoloģiju ieviešanai un citām tehnoloģijām.

Tāpat atbalsta programmas ietvaros būs pieejams arī atbalsts eksportējošiem apstrādes rūpniecības nozares uzņēmumiem bezemisiju transportlīdzekļu iegādei, tas ir - jaunu M1 kategorijas (papildus transportlīdzekļa vadītāja sēdvietai ir ne vairāk kā astoņas sēdvietas un nav vietas stāvošu pasažieru pārvadāšanai) transportlīdzekļu iegādei, kas pēc savas konstrukcijas par vienīgo mehānisko dzinējspēku izmanto enerģiju no transportlīdzeklī glabātās elektroenerģijas un kuru siltumnīcefekta gāzu emisijas ir nulle gramu CO2 uz kilometru.

Uzņēmējs, iegādājoties elektroauto, no "Altum" saņems garantiju līzinga pakalpojuma sniedzēja līzinga maksājuma saņemšanai un, sasniedzot sākotnēji projekta ietvaros noteiktos mērķus, līzinga maksājumam tiks piemērota kapitāla atlaide - līzinga maksājuma samazinājums. Maksimāli pieļaujamā kapitāla atlaide viena elektroauto iegādei nevarēs pārsniegs 5000 eiro, nepārsniedzot 30% no elektroauto izmaksām. Kapitāla atlaide, kuru piešķirs vienam uzņēmējam visu projekta ietvaros noteikto elektroauto iegādei, būs līdz 30% no elektroauto izmaksām, bet ne vairāk kā 180 000 eiro.

Projekti tiks pieņemti trīs atlases kārtās, sākot ar šī gada rudeni, katru atlasi organizējot divu mēnešu garumā. Katrā atlases kārtā atbalstam uzņēmumu energoefektivitātei tiek paredzēti 8 583 613 eiro, atbalstam saules paneļiem un citai AER pašpatēriņam - 15 miljoni eiro un elektroauto iegādei tikai eksportējošiem apstrādes rūpniecības komersantiem - 1 666 666 eiro.

Uzņēmumu iesniegtie projekti tiks savstarpēji salīdzināti atklātos konkursos (iepriekš bija noteikts, ka projektu vērtēšana notiks rindas secībā), kuros lielāku punktu skaitu saņems projekti, kas nodrošinās lielāko siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu vai primārās enerģijas samazinājumu, rēķinot uz atbalstu 1000 eiro.

Atveseļošanas fonds ir jauna, Eiropas Komisijas (EK) centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildus Eiropas Savienības (ES) kohēzijas politikas programmu 2021.-2027.gadam plānošanas perioda finansējumam. Atveseļošanas fonda mērķis - atbalstīt reformas, uz kuru nepieciešamību norādīts ikgadējās Eiropas semestra rekomendācijās dalībvalstīm, kā arī investīcijas, īpaši kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi.

Latvijas Atveseļošanas fonda plāns ir sagatavots atbilstoši Latvijas Nacionālā attīstības plāna 2021.-2027.gadam mērķiem, ņemot vērā EK ieteikumus un ES Padomes rekomendācijas stabilai un veiksmīgai Latvijas izaugsmei. Atveseļošanas fonda līdzekļi Latvijā jāinvestē 2026.gada pirmā pusgada laikā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu