Mobilizācijas izziņošana Krievijā pamatīgi iedragājusi vietējo finanšu tirgu (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas diktatora Vladimira Putina izsludinātais lēmums par mobilizācijas sākšanu Krievijā, iesaucot armijā 300 000 cilvēku, pamatīgi iedragājis Krievijas finanšu tirgu.

Maskavas biržas indekss, kas seko līdzi 43 Krievijas lielāko kompāniju vērtībai, tirdzniecības seSijas atvēršanas brīdī zaudēja 9,6% vērtības un sasniedza zemāko punktu kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā pirmās dienas – 2002,7 punktus.

Tas nozīmē, ka Krievijas lielākās kompānijas zaudējušas aptuveni triljons rubļu (16,5 miljardus eiro). Kopumā divu dienu laikā kopējais zaudējumu apjoms Maskavas biržā sasniedzis 20%.

Kas attiecas uz Krievijas valsts parāda tirgu, arī tas pieredzēja lielāko kritienu kopš tirdzniecības atjaunošanas 21. martā. RGBI indekss, kas seko federālā aizņēmuma obligāciju vērtībai, kritās par 4,2% un sasniedza četros mēnešos zemāko vērtību – 126,95 punktus.

Krievijas bankas “Sberbank” akciju vērtības kritums sasniedza 11,2%, “Gazprom” - 12,8%, “Rosneft” - 12,9%, “Nornikel” - 7,6%, un “Aeroflot” - 8,3%.

Analītiķi norāda, ka akciju tirgus tirdzniecības sesijas sākumā pieredzēja “histēriju”, un tā ir pilnībā likumsakarīga tirgus reakcija. Paziņojot par plāniem iesaukt armijā 300 000 cilvēku, Kremlis steidzīgi gatavo “referendumus” okupētajās teritorijās Ukrainā. Tas, visticamāk, nozīmēs jaunas sankcijas pret Krieviju un pastiprinās Krievijas starptautisko izolāciju.

Ir vairāk nekā skaidrs, ka ne Ukraina, ne Rietumvalstis neatzīs “referendumu” rezultātus, tādēļ sasprindzinājums saglabājas augstā līmenī. Kā norāda “Brown Brothers Harriman” valūtu stratēģijas vadītājs Vins Tins, šajā situācijā diplomātisks risinājums faktiski nav iedomājams.

Pēc straujā krituma tirdzniecības sesijas sākumā tirgus atguvās – Maskavas biržas kritums dienas vidū sabremzējās līdz 3,7%. “Tas nav pārsteigums – mobilizācija un ģeopolitisko risku pastiprināšanās liecina, ka Krievijas iedzīvotājiem un kapitālsabiedrībām būs jauni ierobežojumi,” norādīja Krievijas investīciju analītiķis Viktors Tunevs.

“Kapitālam vairs nav, kur bēgt. Agri vai vēlu tas atgriezīsies iekšējā tirgū,” sacīja Tunevs.

Krievijas Ekonomikas augstskolas profesors Jevgeņijs Kogans uz šādu perspektīvu skatās ar skepsi. Akciju vērtības kritums precīzi iezīmē investoru emocijas un gaidas.

“Ir skaidrs, ka tuvākajā laikā par jebkādām miera sarunām var aizmirst, un arī fondu tirgus kļūst par šīs situācijas ķīlnieku. Turpinājumā sekos jaunas sankcijas. Depresijas Krievijas tirgū, visticamāk, ilgs ne piecas minūtes un pat ne piecas dienas. Visticamāk, problēmām būs daudz ilglaicīgāks raksturs,” pauda Kogans.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu