Saeimas komisija rosina neatzīt Krievijas okupētajās teritorijās Ukrainā plānoto referendumu rezultātus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Luhanskā notiek sagatavošanās pseido referendumam par pievienošanos Krievijai
Luhanskā notiek sagatavošanās pseido referendumam par pievienošanos Krievijai Foto: STRINGER/EPA

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 21. septembrī, pieņēma paziņojumu, ka Latvija neatzīs Krievijas plānotos referendumus okupētajās teritorijās Ukrainā,  informēja Saeimas Preses dienesta pārstāvji.

Paužot solidaritāti ar ukraiņu tautu, Saeimas Ārlietu komisija vienojās lūgt izskatīt paziņojumu Saeimas 22.septembra sēdē.

Komisijas deputāti paziņojumā aicina starptautisko sabiedrību neatzīt nedz Krievijas plānoto tā saukto referendumu un jebkāda cita veida "tautas gribas izpausmes" rezultātus okupētajās Ukrainas teritorijās, nedz Krievijas pases, kas izdotas Ukrainas okupētajos reģionos.

"Ne Latvija, ne kāda cita demokrātiska valsts nekad neatzīs šos viltus referendumus vai jebkādus to rezultātus par leģitīmiem. Krievija šādi tiecas nostiprināt savus teritoriālos ieguvumus Ukrainā un leģitimēt tos, bet to šādā veidā nav iespējams paveikt," sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA), uzsverot, ka Krievijas rīkotie referendumi ir klajā pretrunā ar ANO statūtiem un Ukrainas konstitūciju un tiem nebūs juridiska spēka.

Deputāti nosoda Krievijas plānus rīkot un pilnā mērā atbalstīt nelikumīgus referendumus par okupēto Ukrainas teritoriju pievienošanu Krievijai, kas plānoti no 23. līdz 27.septembrim.

Ārlietu komisija uzsver, ka jebkādi referendumi Krievijas uz laiku okupētajās Ukrainas teritorijās ir pretrunā ar Ukrainas tiesību aktiem un starptautiskajām tiesībām.

Ārlietu komisija paziņojumā atsaucas uz Ukrainas Augstākās Radas augusta aicinājumu ANO, Eiropas Komisijai, Eiropas Parlamentam, Eiropas Padomei, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai un to parlamentārajām asamblejām, kā arī pasaules valdībām un parlamentiem neatzīt Krievijas okupācijas administrāciju tā saucamo referendumu rīkošanu un jebkādus to rezultātus uz laiku okupētajās Ukrainas teritorijās.

Deputāti atgādina, ka Krievijas neattaisnojamais iebrukums Ukrainas teritorijā ir rupjš Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums, kas ir klajā pretrunā ar Krievijas saistībām, kas izriet no starptautisko tiesību, ANO statūtu normām, kā arī tām saistībām, ko Krievija uzņēmusies, parakstot Budapeštas memorandu un apņemoties garantēt Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti.

Krievija, īstenojot vērienīgo militāro agresiju pret Ukrainu, turpina centienus nelikumīgi anektēt okupētās Ukrainas teritorijas, organizējot viltus referendumus, izsniedzot Krievijas Federācijas pases Ukrainas pilsoņiem, kuri uzturas Krievijas okupētajās teritorijās, kā arī veic masveida Ukrainas pilsoņu nolaupīšanu un deportācijas uz Krievijas teritoriju, norādīts paziņojumā.

Parlamentārieši atkārtoti uzsver savu stingro atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, kā arī nemainīgo lēmumu neatzīt pretlikumīgo Krimas aneksiju un atbalstu Ukrainas dziļākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā.

Paziņojumā Ārlietu komisija aicina eiroatlantisko kopienu un tās partnerus steidzami pastiprināt sankcijas pret Krieviju, lai apturētu tās bruņoto spēku spēju turpināt militāro agresiju Ukrainā, kā arī palielināt militāro, finansiālo, humāno un diplomātisko atbalstu Ukrainai.

Eiroatlantiskā kopiena tiek aicināta arī vienbalsīgi atbalstīt iniciatīvas, kas nosoda Krievijas militārās darbības Ukrainā un saukt vainīgos pie atbildības, turpināt izolēt Krieviju no starptautiskajām un reģionālajām organizācijām, kā arī pieņemt līdzvērtīgus lēmumus un noteikt līdzvērtīgas sankcijas pret Baltkrieviju kā Krievijas militārās agresijas atbalstītāju.

Arī Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) "stingri nosoda Krievijas okupācijas varas nelikumīgi iecelto pārstāvju no 23. līdz 27.septembrim plānotos tā dēvētos referendumus par okupēto Ukrainas reģionu pievienošanu Krievijai".

ĀM uzsver, ka šādi referendumi ir nelikumīgi un klajš starptautisko tiesību pārkāpums. Latvija neatzīs šo referendumu vai jebkādu to rezultātu leģitimitāti.

ĀM aicina Krieviju nekavējoties izbeigt provokatīvās darbības, kas vērstas uz Krievijas militārās agresijas eskalāciju un kopējās situācijas tālāku saasināšanu Ukrainā. "Uzstājam uz nekavējošu Krievijas karaspēka izvešanu no Ukrainas," norādīts ĀM paziņojumā.

Reaģējot uz Krievijas rīcību, starptautiskajai sabiedrībai ir jābūt gatavai pastiprināt spiedienu pret Krieviju, apstiprinot jaunas sankcijas.

ĀM vēlreiz apliecina stingru atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai tās starptautiski atzītajās robežās, kā arī nemainīgo atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem cīņā par brīvību un neatkarību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu