Dolāra vērtības pieaugums nav tās labākās ziņas globālajai ekonomikai

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pēdējo nedēļu laikā ASV dolāram novērots liels kāpums, jo investori meklē “drošu patvērumu” bažās no recesijas. Britu sterliņu mārciņas un eiro vērtība ir kritusies, taču ASV dolāra vērtības pieaugums nav tās labākās ziņas globālajai ekonomikai.

ASV dolārs jau tuvākajā laikā varētu pietuvoties “vēsturiskam sasniegumam” – pirmo reizi vēsturē sasniedzot paritāti ar britu mārciņu. Augustā pirmo reizi 20 gadu laikā dolārs jau sasniedza paritāti ar eiro, kas savu vērtību zaudējis, ņemot vērā potenciālo recesiju eirozonā un Krievijas sāktā kara Ukrainā dēļ iespējamo enerģētikas krīzi.

Arī Japānas jena kopš gada sākuma zaudējusi 20% vērtības attiecībā pret dolāru, sasniedzot zemāko līmeni kopš 1998. gada. Indijas rūpija pirmdien nokritās līdz savam zemākajam punktam.

“Deutsche Bank” ārvalstu valūtu pētniecības nodaļas vadītājs Džordžs Saraveloss pauž, ka dolārs pieredz lielāko vērtības pieaugumu kopš 1980. gadiem.

Kādēļ dolāra vērtība pieaug?

Dolāra reputācija kā drošības līdzeklis ekonomiskā stresa laikā ir ļoti nozīmīgs faktors. It īpaši eirozonā, kur pastāv bažas par recesiju un enerģētikas krīzi, kā arī augsta inflācija, valūtas vērtība turpina kristies. Centrālās bankas meklē iespējas, kā apturēt inflācijas pieaugumu, ceļot bāzes procentu likmes. Līdz ar to dolārs pašreizējā situācijā ir relatīvā drošībā, jo tas ir mazāk pakļauts lieliem globāliem riskiem.

Vēl viens nozīmīgs iemesls ir ASV Federālo rezervju agresīvā procentu likmju celšanas politika. Likmes tika celtas strauji, un tas ļāvis samazināt inflācijas tempu kāpumu. Tikmēr Eiropā un Japānā līdz šim bijušas ļoti zemas procentu likmes. Lai arī tās ir celtas, tas ir radījis lielu plaisu starp procentu likmēm ASV un Eiropā.

Ko spēcīgs dolārs nozīmē patērētājiem?

Dārgāks dolārs palielina izdevumus Eiropas uzņēmumiem un mājsaimniecībām, kas jau pašlaik cīnās ar augstām izmaksām. Vājāka vietējā valūta padarīs dolāros denominēto importu dārgāku. Ja tiek importētas izejvielas vai gatavās preces, augstākas importēšanas izmaksas nozīmēs produktu gala cenas pieaugumu. Tūristiem, kas dodas uz ASV, jārēķinās, ka par savām mārciņām un eiro būs iespējams iegādāties mazāk dolārus.

Normālos apstākļos vājāka vietējā valūta tiek uzskatīta par labām ziņām eksportētājiem un uz eksportu balstītajām ekonomikām, jo eksports dolāros ir izdevīgāks. Tomēr ņemot vērā globālo piegāžu ķēžu problēmas, sankcijas un karu Ukrainā, maz ticams, ka tiks gūts kāds labums no vājāka eiro.

Arī Indijas patērētājiem spēcīgs dolārs rada zināmas neērtības. Indija ir atkarīga no jēlnaftas un pārtikas eļļu importa, kam cenas noteiktas dolāros. Rūpiju izteiksmē visas importējamās preces kļuvušas ievērojami dārgākas.

Dārgāks imports savukārt palielina inflāciju, liekot centrālajām bankām arvien stingrāk regulēt monetāro politiku, lai mazinātu pieprasījumu. Tā, piemēram, augstākas procentu likmes padara kredītus un citus aizdevumus dārgākus.

ASV patērētāji sadarbībā ar Eiropu varētu just to, ka imports dolāru izteiksmē kļūst lētāks, un ceļotājiem par mazāku dolāru summu ir iespējams saņemt vairāk eiro vai citas valūtas. Kompānijām tas nozīmē, ka ienākumu apjoms dolāros kļūs mazāks.

Negatīva vide

Spēcīgs dolārs rada problēmas attīstības ekonomikām, it īpaši tām, kam ir liels dolāros denominētais parāds. Līdz ar to Turcijai, Argentīnai un Ganai var rasties zināmas problēmas ar parādu apkalpošanu.

“Tā ir negatīva vide attīstības tirgiem, lai gan ievainojamības atšķiras. Labās ziņas ir tās, ka dolāru parādi ir relatīvi mazi. Riski ir lielāki tādās vietās kā Šrilanka, Gana, Turcija un Argentīna, kur šie parādi ir lielāki,” pauda “Capital Economics” attīstības tirgus ekonomists Viljams Džeksons.

Valstīm, kas ir atkarīgas no importa, spēcīgs dolārs palielinās inflācijas problēmas. Tas arī var mazināt dolāru rezerves, kas var apgrūtināt importa apmaksu.

Kad dolāra vērtības kāpums beigsies?

Saraveloss norāda, ka nozīmīgs rādītājs ir ASV inflācija – tiklīdz Federālās rezerves beigs agresīvo procentu likmju kāpināšanas politiku, dolāra vērtības pieaugums apstāsies.

Tāpat ir vēl daudzi citi faktori, piemēram, lielāka skaidrība enerģētikas jautājumos Eiropā, kā arī Ķīnas atteikšanās no nulles kovida politikas.

“Ir jānotiek kaut kam, kas ļaus investoriem ar lielāku drošību raudzīties uz citām valūtām, tādējādi mazinot pieprasījumu pēc ASV dolāra. Tomēr pagaidām par to vēl pāragri runāt,” sacīja Saraveloss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu