Kāpēc Lielbritānija vēl nesteidzas izdot banknotes ar karaļa Čārlza III seju? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Līdz ar Lielbritānijas karalienes Elizabetes II došanos mūžībā pārmaiņas piedzīvos Lielbritānijas iedzīvotāji. Tiks mainītas pases, nauda, pastmarkas un vēl daudz citu lietu. Tomēr, lai gan banknotes ar jaunā karaļa seju tiks prezentētas šī gada beigās, tās apgrozībā tikšot laistas vien pēc diviem gadiem.

Kā ziņo dailymail.co.uk, jaunās banknotes ar karaļa Čārlza III seju tiks prezentētas līdz 2022. gada beigām, taču publiskajā apgrozībā tās nonāks tikai 2024. gada vidū.

Banknotes, kurās attēlots karalienes Elizabetes II portrets, arī turpmāk būs likumīgs maksāšanas līdzeklis, un tās tiks izņemtas tikai tad, kad tās būs nolietotas vai sabojātas.

Tas nozīmē, ka pēc diviem gadiem, kad tiks ieviestas jaunas banknotes ar karaļa seju, tās nonāks apgrozībā kopā ar banknotēm, kurās būs attēlota arī viņa māte karaliene.

Karaļa portrets būs redzams uz visu četru polimēru banknošu – 5, 10, 20 un 50 mārciņu – esošajiem dizainparaugiem, kā arī esošajiem krājumiem, kuros attēlota karaliene Elizabete II.

Foto: AP/Scanpix

Karaliskā naudas kaltuve ir apstiprinājusi, ka gatavo monētas ar karaļa portretu, taču nav atklājusi, kad tās sāks laist apgrozībā. Visas Apvienotās Karalistes monētas ar Viņas nelaiķa karalienes Elizabetes II attēlu arī paliks likumīgs maksāšanas līdzeklis.

Kāpēc tad jaunā nauda apgrozībā nonāks tikai pēc diviem gadiem?  Vēsturiski tā ir ierasta prakse, ka monētas ar dažādu monarhu attēliem ir cirkulējušas vienlaikus, nodrošinot vienmērīgu pāreju ar minimālu ietekmi uz finanšu vidi un izmaksām. 

Bakingemas pils jau publiskojusi karaļa jauno šifru, kas sastāv no viņa vārda - Čārlza un titula Rex iniciāļiem, romiešu cipara III un Tjūdora kroņa atveidojuma - atsaucoties uz viņa vectēvu Džordžu VI.

Šifrs ir karaļa personīgais īpašums, un viņš to pats izvēlas no sagatavotu dizainu sērijas. 

Karaļa šifrs ne tikai parādās uz sūtījumiem, tostarp pastkastēm un valsts izkārtnēm, to izmanto arī valdības departamenti un karaliskā mājsaimniecība pasta frankēšanai.

Karaļa attēls būs redzams arī uz Royal Mail  pastmarkām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu