Kuram dzīvniekam ir vislielākā galva?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Smecernieks. Ilustratīvs attēls
Smecernieks. Ilustratīvs attēls Foto: Wikimedia Commons

Zināms, ka dzīvnieki mēdz būt visdažādākajos izmēros – no sīka kukainīša līdz milzu valim. Ņemot vērā šo plašo dažādību, interesanti būtu noskaidrot, kuram dzīvniekam ir lielākā galva gan uz visu pārējo fona, gan attiecībā pret savu ķermeni.

Zilais valis (balaenoptera musculus) ir lielākais zināmais dzīvnieks, kas jebkad eksistējis Zemes virsū. Zilo vaļu mātītes var sasniegt pat 34 metru garumu, bet to galvaskauss aizņem nedaudz mazāk par ceturto daļu visa ķermeņa. Tātad šī dzīvnieka galva ir lielākā pasaulē.

Zinātnieki uzskata, ka zilo vaļu galva un mute evolūcijas gaitā izveidojās tik liela, lai tie vienā kampienā varētu apēst pēc iespējas vairāk barības. Zilie vaļi barojas, ar atvērtu muti peldot cauri krilu baram, sakampjot ūdeni un vēzīšus, tāpēc galvas un mutes izmēram tiešām ir nozīme.

Zilais valis
Zilais valis Foto: Wikimedia Commons

Grūtāk ir noskaidrot, kuram dzīvniekam ir lielākā galva attiecībā pret tā ķermeņa izmēru. Dzīvnieku pasaule ir ļoti plaša un daudzveidīga. Tajā pastāv arī tādi dzīvnieki kā Dambo astoņkāji, kuru ķermenis ir tāds, ka īsti nav saprotams, kur sākas un beidzas tā galva.

Dambo astoņkājis
Dambo astoņkājis Foto: Wikimedia Commons

Visticamāk, lielākās galvas īpašnieks attiecībā pret savu ķermeni atrodams kukaiņu pasaulē. Piemēram termītu vai lapgriežskudru galva ir liela un pilna ar žokļa muskuļiem, un var aizņemt pusi no visa ķermeņa.

Tad vēl pastāv kukaiņi ar ļoti platu galvu, piemēram, mušas “teleopsis dalmanni”, kurām acis burtiski ir uz kātiņiem. Tas palīdz tēviņiem konkurēt savā starpā, jo acis rada ilūziju, ka viņi ir lielāki nekā patiesībā. Dažām šīm mušām galva ir divas reizes platāka par ķermeņa garumu.

Tiesa, iespējamais uzvarētājs varētu būt Dienvidāfrikas smecernieku (antliarhinus zamiae) mātītes. To smeceris var būt pat vairāk nekā divas reizes garāks par pārējo ķermeni. Pats ķermenis šiem smecerniekiem mēdz būt aptuveni centimetru garš, savukārt smeceris vien var sasniegt divu centimetru garumu.

Varētu pastāvēt dzīvnieki ar vēl lielāku galvu attiecībā pret ķermeni, tomēr pagaidām uzvarētājs ir iepriekš minētais Dienvidāfrikas smecernieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu