Vīrs skaita dienas līdz seksam, manī tas rada trauksmi. Ko darīt? Atbild seksa koučs (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

"Pēc dzemdībām es vairs nespēju iedomāties par seksu. Tās sāpes un diskomforts, kas aizvien ir jūtams. Nedomāju, ka pat pēc gada varēšu sajusties atkal seksīga. Mans vīrs jau skaita dienas līdz ārsta noteiktā termiņa beigām, kad varēsim mīlēties, bet es no šīs domas esmu jau šausmās..." mulst lasītāja. 

Foto: publicitātes

Atbildi uz jautājumu lūdzām baudas ekspertei, sertificētam koučam Ievai Sīmanei.

Pēc apraksta spriežot, dzemdības ir bijušas pavisam nesen. Pilnīgi normāli un saprotami, ka šajā lielo pārmaiņu laikā fokuss ir uz sievietes atveseļošanos un mazuli.

Tūlīt pēc dzemdībām tavs hormonu estrogēna un progesterona līmenis krasi samazinās, kas var radīt garastāvokļa svārstības, trauksmi, skumjas vai aizkaitināmību, tie parasti izzūd pāris nedēļu laikā.

Sievietes iegurnis pēc dzemdībām atveseļojas aptuveni sešu nedēļu laikā.

Dažkārt tomēr ir traumēti iegurņa muskuļi un nervi, izraisot nejutīgumu vai tieši pretēji – sāpes, kā arī var veidoties rētaudi, kas traucē labsajūtai. Ja tas tā ir, iesaku vērsties pie iegurņa speciālistes, kura var iemācīt, kā ar noteiktu vingrojumu un masāžu palīdzību veicināt asinsriti un dzīšanu. Pēc dzemdībām hormonālo izmaiņu dēļ var rasties maksts sausums.

Tas ir normāli, līdz hormoni atsāk savu darbību, tāpēc, kad atkal esi gatava seksam, izmanto ūdens bāzes lubrikantu, vislabāk medicīniski pārbaudītu, piemēram, SexyStyle veikalos nopērkamo PJUR MED REPAIR GLIDE - ūdens bāzes lubrikants ar hialuronskābes nātrija sāli, kas veicina bagātīgu mitrināšanu, kā arī paātrina gļotādas mikrotraumu sadzīšanu un audu atjaunošanos. Lubrikants sniedz zīdaini maigu slidenumu, ir īpaši piemērots sievietēm ar sausu un/vai jutīgu maksts gļotādu. Dermatoloģiski pārbaudīts Dermatest GmbH (Vācija) laboratorijā. Lubrikantu var lietot vingrojumiem, dzimumakta laikā, arī ar dažādu materiālu prezervatīviem, kā arī visu materiālu (t.sk. silikona) seksa rotaļlietām.

Sirsnīgi aicinu – dod sev laiku atgūties, atpūsties, nogaidi, līdz hormonālā sistēma sakārtosies pirmsdzemdību režīmā, kā arī atjaunosies menstruālais cikls. Šobrīd tavs ķermenis pašregulējas tā, lai tu varētu atgūt spēkus pati un varētu parūpēties par mazuli, nedomā šobrīd par seksu.

Pēc 4.-6. nedēļām organisms būs pamazām atjaunojies un tu sajutīsi arī seksuālu noskaņojumu, pamazām. Saudzē sevi. Sajūti impulsu ķermenī un psihē.

Vīram iesaku apbruņoties ar pacietību un cieņpilni nogaidīt, līdz izrādīsi vēlmi ar viņu mīlēties. Tikmēr vīrs būt klātesošs, palīdzošs tev un jūsu kopīgajam mazulim, kā arī izmantot pašapmierināšanos savai labsajūtai un mieram.

Izjūtot spiedienu no partnera par seksu, notiek psiholoģiska noslēgšanās, attālināšanās (tu raksti par šausmām, kas tevi pārņem), un tas vēl vairāk attālina no iespējamās tuvības. Centies paskaidrot šo sajūtu savam partnerim un palūgt viņam tieši to, ko tev visvairāk šobrīd vajag, – sapratni, atbalstu, mīļumu.

Ja tevis aprakstītās sajūtas nepāriet ilgstoši, noteikti iesaku vērsties pie sava ginekologa un meklēt arī psiholoģisku atbalstu.

Ieva Sīmane
Ieva Sīmane Foto: No personīgā arhīva

Ieva Sīmane, baudas eksperte, sertificēts koučs, psihoterapeite apmācībā.

Kontakti:

e-pasts: ie.simane@gmail.com

Facebook: Par baudām. Ieva Sīmane 

Podkāsts “Par baudām ar Ievu Sīmani” 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu