Ilgtspējīgām ēkām Rīgā piešķirs nekustamā īpašuma nodokļa atlaides

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Blaumaņa iela.
Blaumaņa iela. Foto: Lita Krone/LETA

Rīgā piešķirs nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides ilgtspējīgām ēkām, to paredz šodien Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas atbalstītie grozījumi saistošajos noteikumos.

Kā informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde, NĪN atvieglojumi 50% apmērā tiks piešķirti par jaunuzceltām vai pilnībā renovētām ēkām, kurām piešķirts "BREEAM International New construction" un "BREEAM Refurbishment and Fit-out, LEED BD +C, DGBN" sertifikāts ar vismaz 55% vērtējumu.

Norādītais sertifikācijas līmenis tiek piešķirts ilgtspējīgai apbūvei, kas veicina teritorijas attīstību un veido pārdomātu un kvalitatīvu vidi, kā arī virza Rīgas pašvaldību uz tās nosprausto energoefektivitātes un klimatneitralitātes mērķu sasniegšanu.

Lai motivētu un veicinātu šādu būvju attīstīšanu un sniegtu atbalstu tiem nodokļa maksātājiem, kas turpmāk izvēlēsies savām ēkām nodrošināt starptautisku sertifikāciju, NĪN atvieglojumus piešķirs par jaunuzceltām vai pilnībā renovētām ēkām, kas ir nodotas ekspluatācijā pēc 2024.gada 1.janvāra.

Atvieglojumi par iepriekšminētajiem kritērijiem atbilstošām ēkām tiks piešķirti desmit gadus, sākot ar nākamo mēnesi pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā un sertifikāta stāšanās spēkā, bet ne ilgāk par sertifikāta derīguma termiņu.

Prognozējams, ka jaunās NĪN atvieglojumu kategorijas negatīvā ietekme uz nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumiem tiks kompensēta ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu palielinājumu nākotnē.

Ņemot vērā strauji pieaugušās energoresursu izmaksas, pašvaldībā pakāpeniski tiek veikti ēku energoefektivitātes uzlabojumi un pašvaldības iestādēs un uzņēmumos par 15% plānots samazināt enerģijas patēriņu.

Lai uzlabotu šādas iespējas arī privātpersonām, kas saņem NĪN atvieglojumus, naktīs fasādes vairs nebūs obligāti jāapgaismo - atjaunotām, restaurētām vai pārbūvētām ēkām, kas atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu teritorijā, un kultūras pieminekļiem ar izbūvētu fasādes dekoratīvo apgaismojumu.

Izmaiņas noteikumos vēl jāpieņem Rīgas domes sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu