Atklāts, kā izskatīsies monētas ar karaļa Čārlza III portretu (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lielbritānijā jau tuvāko nedēļu laikā apgrozībā nonāks jaunās monētas ar karaļa Čārlza III portretu, vēsta BBC. Tāpat publiskoti pirmie attēli ar to, kā izskatīsies 50 peniju monētas.

Attēlos redzams, ka monarhs pieturas pie gadsimtiem senas tradīcijas un skatās uz kreiso pusi. Tāpat kā iepriekšējiem Lielbritānijas karaļiem un atšķirībā no karalienes Elizabetes Otrās Čārlzam III galvā nav redzams kronis.

Monētu dizainu apstiprinājis arī Čārlzs, kurš esot bijis apmierināts ar savu portretu uz monētām. Pirmās monētas jau nākamnedēļ būs pieejamas kolekcionāriem, bet apgrozībā 50 peniju monētas nonāks līdz gada beigām, kad tās tiks izplatītas bankās, pasta nodaļās un citviet.

Foto: Reuters / Scanpix.

Jaunās monētas būs legāls norēķinu līdzeklis Lielbritānijā, līdzās monētām, uz kurām redzama Elizabete II. Karaliskās naudas kaltuves vadītāja Anne Džesopa norāda, ka vidēji monētas Lielbritānijā kalpo 20 gadus, tādējādi monētas ar karalieni Elizabeti II un karali Čārlzu III būs apritē vēl vairākus gadus.

Sākot ar nākamo gadu, pakāpeniski ikdienas dzīvē ienāks arī pārējās jaunās monētas – sākot ar vienu peniju, beidzot ar divām mārciņām.

“Cilvēkiem nevajadzētu uztraukties, ka tagad pazudīs visas monētas ar karalieni. Mēs saglabāsim šīs monētas. Cilvēki pāriet uz citiem maksājumu veidiem, taču viņiem patīk izmantot monētas dažādu iemeslu dēļ,” skaidro Džesopa.

Iepriekšējie britu monarhi uz naudaszīmēm izmantojuši latīnisko sava vārda versiju, taču Čārlzs III pieturējies pie sava vārda atveides angļu valodā.

Karaļa Čārlza III monētu autors ir tēlnieks Martins Dženings. Viņš savā darbā izmantojis fotogrāfijas, kurās bijis redzams karalis.

“Tas ir mazākais darbs, kādu esmu paveicis, bet ir aizkustinoši zināt, ka šo darbu redzēs un turēs rokās cilvēki daudzus gadus,” sacīja Dženings.

Tāpat kolekcionāri varēs iegādāties jubilejas piecu mārciņu jubilejas monētas, kuras arī nu rotās karaļa Čārlza III portrets. 

Foto: Reuters / Scanpix
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu