Politiķi komentē vēlētāju aptaujas rezultātus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Partijas "Progresīvo" provizoriskie Saeimas vēlēšanu rezultāti, par ko liecina vēlētāju aptauja, ir smaga darba un vairāku faktoru kopumu rezultāts, sacīja partijas premjera kandidāts Kaspars Briškens.

Viņš uzsver, ka partija spēs ienest Saeimā pragmatisku ideālismu.

Partija ir izgājusi mērķtiecīgu un demokrātisku būvniecības procesu. Partijā iesaistīti nu jau 800 biedri. Svarīgs atspēriena punkts partijai ir arī Rīgas domes vēlēšanas, kā arī spēcīgas personības, akcentēja politiķis.

Briškens sola nedarbosies ar partijām, kuras atbalsta Kremļa naratīvu.

Viņš uzskata, ka, neskatoties uz ideoloģiju nesaskaņu, partija varētu sadarboties arī ar Nacionālo apvienību, ja tas palīdzēs izveidot stabilu valdību.

Pīlēns: JV, "Apvienotajam sarakstam" un NA pirmajiem jāsāk sarunas par sadarbību

Ja vēlēšanu rezultāti būs līdzīgi vēlētāju aptaujas datiem, tad "Jaunajai Vienotībai" (JV), "Apvienotajam sarakstam - Latvijas Zaļā partija, Latvijas reģionu apvienība, Liepājas partija" (AS) un Nacionālajai apvienībai (NA) pirmajiem jāsāk sarunas par sadarbību 14.Saeimā, aģentūrai LETA sacīja AS Ministru prezidenta amata kandidāts Uldis Pīlēns.

Vaicāts, vai jau tagad var teikt, vai JV uzvaras gadījumā AS būtu gatava atbalstīt, ka pašreizējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) vadītu arī jauno valdību, Pīlēns skaidroja, ka šis jautājums ir priekšlaicīgs, jo pašlaik ir pieejami tikai vēlētāju aptaujas dati, bet vēl ir jāgaida vēlēšanu rezultāti.

Reizē AS premjera amata kandidāts atzina, ka, ja JV būs uzvarētāji, tad atbilstoši pieejai demokrātiskās valstīs viņiem būs tiesības izvirzīt Ministru prezidenta amata kandidātu.

Taujāts, vai AS būtu jābūt koalīcijā, Pīlēns norādīja, ka būtu prātīgi AS iekļaut nākamo valdību veidojošo partiju skaitā, ja vēlēšanu rezultātos apstiprināsies vēlētāju aptaujas dati par partiju apvienības labajiem rezultātiem.

AS startu vēlēšanās viņš vērtē kā ļoti veiksmīgu, ņemot vērā, ka partiju apvienība sevi vēlēšanām pieteica tikai dažus mēnešus pirms vēlēšanām.

Vaicāts par iespēju sadarboties ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), Pīlēns norādīja, ka AS nav pieņemama "Lemberga pozīcija". Reizē svarīgi arī kādas personālijas tiks ievēlētas Saeimā, atzīmēja AS politiķis.

Ušakovs: Zaudētais atbalsts ir "Saskaņas" valstiskās stājas un Krievijas agresijas nosodījuma rezultāts

Zaudētais atbalsts ir partijas "Saskaņas" valstiskās stājas un Krievijas agresijas nosodījuma rezultāts, pauda partijas domes priekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs.

Komentējot vēlētāju aptaujas rezultātus, Ušakovs norādīja, ka zems atbalsta līmenis bija gaidāms, jo 24.februārī "Saskaņa", stāvot izvēles priekšā, vai rīkoties valstiski, vai arī populistiski spēlēties ar nacionālo drošību un valsts interesēm, rīkojās skaidri - pauda valstisku stāju un nosodīja Krievijas agresiju Ukrainā. Ušakovs piebilda, ka šādu nostāju arī nav plānots mainīt, ņemot vērā Krievijas arvien jaunas agresijas izpausmes.

"Tas ir rezultāts, kas saistīts ar "Saskaņas" rīcību, tās trūkumu un vēsturiska mēroga pārmaiņām," pauda politiķis.

Ušakovs sacīja, ka partiju rezultāti savas dzīves ciklā ir dažādi - ir gadi, kad politiskajam spēkam ir pāri 30 mandātiem, bet dažreiz to ir mazāk.

""Jaunās vienotības" piemērs ir ļoti ilustratīvs - knapi iekļuva 13.Saeimā, bet tagad varētu būt ap 20 vai pat vairāk. Tie, kas raudās un nestrādās, tie Ziemassvētkus nesvinēs, tāpēc vienīgā atbilde turpmākajam darbam ir strādāt trīs reizes vairāk nekā līdz šim," norādīja Ušakovs.

Viņa vērtējumā daļa "Saskaņas" vēlētāju palika mājās, daļa aizgāja "pie ne īpaši zinātniski nosķaņotiem vai citu ģeopolitisko kursu pārstāvošajiem". "Saskaņa" turpinās darboties, lai rūpētos par Latvijas krievvalodīgajiem, kuri patlaban ir "dziļā šokā". Tāpēc vajadzīgs laiks, lai izprastu jauno realitāti, savukārt partijai ir jācenšas runāt ar cilvēkiem.

Ušakovs piekrita, ka Rīgas "zaudēšana" arī varētu būt viens no faktoriem, kāpēc partijai šajās vēlēšanās sekmējies sliktāk, taču tas nav galvenais apstāklis.

Kariņš: Mēs nedrīkstam kļūt augstprātīgi

Mēs nedrīkstam kļūt augstprātīgi, šodien, uzrunājot "Jaunās vienotības" biedrus, aicināja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Vērtējot vēlētāju aptaujas rezultātus, viņš atzina, ka ir priecīgs, bet uzsvēra, ka ir jāgaida oficiālie rezultāti.

Viņš uzsvēra, ka valdībā nestrādās viena partija, bet būs koalīcija, un būs jāstrādā visiem kopā. Viņš uzskata, ka vēlētāji ir novērtējuši "Jaunās vienotības" darbu. Taču tas nozīmējot vēl lielāku atbildību.

Galvenais esot vienoties par kopīgi paveicamajiem darbiem. Amatu dalīšana būšot pēc tam.

"Nekļūsim augstprātīgi! Mēs kalpojam mūsu tautai, kalposim arī turpmāk," teica Kariņš.

Augulis: Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sabiedrība vēlas drošību un stabilitāti

Pēc februārī notikušā Krievijas iebrukuma Ukrainā sabiedrība vēlas drošību un stabilitāti, aģentūrai LETA sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķis Uldis Augulis, komentējot 14.Saeimas vēlēšanu provizoriskos rezultātus.

Ar šo faktoru Augulis skaidroja iespējamo "Jaunās vienotības" (JV) uzvaru vēlēšanās, jo Krievijas iebrukums saliedējis sabiedrību, un tā izvēlējusies politisko spēku, kurš sabiedrības ieskatā var nodrošināt stabilitāti.

Savukārt ZZS sniegumu šajās vēlēšanās, kā arī iespējamo koalīciju Augulis atturējās komentēt, norādot, ka jāsagaida oficiālie vēlēšanu rezultāti. Tāpat Augulis norādīja, ka jāskatās arī uz personām, kuras būs vai nebūs ievēlētas.

Augulis teica, ka vēlētāji ir ņēmuši vērā līdzšinējās valdības koalīcijas "daudzās kļūdas un neveiksmes", tādējādi skaidrojot pārējo koalīcijas partiju salīdzinoši sliktākos rezultātus. Savukārt par JV rezultātu Augulis sacīja, ka tas ir "fenomens, kas būs jāpēta politologiem".

Savukārt ZZS politiķis Viktors Valainis norādīja, ka vēlētāji ir novērtējuši ZZS četru gadu darbu, jo sasniegts labāks rezultāts nekā pirms četriem gadiem, kad ZZS vēlēšanās startēja no premjera partijas pozīcijām.

"Esam sapratuši savas kļūdas, stiprinājuši savu komandu, un tas ir devis rezultātu," teica Valainis.

Vienlaikus arī Valainis norādīja, ka ir jāsagaida vēlēšanu oficiālie rezultāti. Tādēļ viņš atturējās prognozēt, vai ZZS ir izredzes strādāt valdības koalīcijā, vienīgi atzina, ka tās partijas, kas pirms četriem gadiem kategoriski iestājās pret ZZS aicināšanu koalīcijā, 14.Saeimā varētu arī nebūt iekļuvušas.

Valainis piebilda, ka ZZS ir gatava strādāt un ZZS prioritārais mērķis nav kādi amati.

AP gandarīta par paveikto 13.Saeimas laikā

Partiju apvienība "Attīstībai/Par (AP)" ir gandarīta par paveikto 13.Saeimas darbības laikā, žurnālistiem sestdienas vakarā paziņoja apvienības deputāta kandidāts Andris Skride (AP).

Skride ir pārliecināts, ka, pateicoties apvienībai, valsts ir drošībā un medicīnas personālam tika palielinātas algas.

Politiķis uzskata, ka AP ir politiskais spēks, kas ir izdarījis visvairāk.

"Lai kāds ir rezultāts - mēs esam labākie," teica Skride.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu