Vienai no svarīgākajām Šveices bankām problēmas; tās vadītājs cenšas mierināt klientus un akcionārus

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Šveices bankas “Credit Suisse” vadītājs centies mierināt darbiniekus un akcionārus, ka bankai ir stabila situācija un izskanējušās ziņas par iespējamās maksātnespējas riskiem ir pārspīlētas. Savā paziņojumā Ulrihs Koners sacīja, ka “izskanējuši faktuāli neprecīzi paziņojumi”, kā rezultātā bankas akciju vērtība šogad kritusies par 60%.

Šīs ziņas izskanējušas laikā, kad “Credit Suisse” gatavojas atklāt plānu, kā tikt galā ar finansiālām grūtībām. Tas varētu nozīmēt darbinieku atlaišanu, aktīvu pārdošanu un, iespējams, aicināt arī akcionārus ieguldīt jaunus līdzekļus bankā.

“Es uzsveru, ka nevajag jaukt mūsu ikdienas akciju cenu svārstības ar bankas spēcīgo kapitāla bāzi un likviditāti. Mēs esam “Credit Suisse” pārveides procesā, kas ilgtermiņā nozīmēs veidot ilgtspējīgu nākotni – ar nozīmīgu uzsvaru pievienotās vērtības radīšanai. Ņemot vērā to, cik spēcīgs zīmols ir “Credit Suisse”, ņemot vērā to, ka apkalpojam veiksmīgākos uzņēmējus pasaulē, esmu pārliecināts, ka mums ir viss nepieciešamais, lai turpinātu veiksmīgi darboties arī turpmāk,” sacīja Koners.

“Credit Suisse” ir viena no 30 “globāli nozīmīgākajām bankām”. Bankai ir nepieciešams veidot papildu “ārkārtas uzkrājumu”, kas būtu nepieciešams absorbēt potenciālos zaudējumus, ņemot vērā lielo lomu starptautiskajā banku sistēmā.

Tiek norādīts, ka banka pagājušajā gadā strādāja ar aptuveni 1,4 miljardu eiro lieliem zaudējumiem, lai gan gadu iepriekš tā darbojās ar aptuveni 2,3 miljardu eiro lielu peļņu. Banka jau zaudējusi nozīmīgas investīcijas.

Turklāt, problēmas turpinās arī šogad, jo šī gada pirmajos sešos mēnešos vien banka zaudējusi aptuveni 1,5 miljardus eiro.

Bankai bija jāmaksā liels naudas sods pēc tam, kad atklājās informācija par iespējamu krāpšanos ar Mozambikā izdotām obligācijām. Bankas pakļautībā esošās privātās bankas arī bijušas iesaistītas dažādos pārkāpumos, tostarp, slēpjot apšaubāmu klientu bagātības. “The Guardian" ziņo, ka šie klienti bijuši iesaistīti naudas atmazgāšanā, korupcijā, narkotiku izplatīšanā un citos noziegumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu