Vai asteroīds varētu iznīcināt Zemi?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Asteroīds. Ilustratīvs attēls.
Asteroīds. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Pēc vairāk nekā 160 miljonus gadu ilgas valdīšanas pār mūsu planētu dinozauriem pienāca gals asteroīda dēļ. Proti, pirms aptuveni 66 miljoniem gadu vismaz 10 kilometru diametra asteroīds ietriecās Zemē, izraisot zemestrīces, vulkānu izvirdumus, cunami un citas klimata katastrofas, kas iznīcināja 75% no visas uz mūsu planētas pastāvošās dzīvības. Tomēr Zeme joprojām eksistē.

Vai mūsu planētu vispār var iznīcināt asteroīds? Cik lielam tam jābūt? Īsā atbilde ir: asteroīdam vajadzētu būt planētas izmērā, lai pilnībā iznīcinātu Zemi. Tiesa, ja runājam par dzīvību uz Zemes, tad nemaz tik lielu asteroīdu nevajadzētu, lai to iznīcinātu.

“Sen atpakaļ Zemē ietriecās par Marsu lielāks objekts, tāpēc radās Mēness, bet Zeme saglabājās,” izdevumam “Live Science” pauda pētnieks Braiens Tūns.

Tūns atsaucas uz sadursmes teoriju, proti, pirms 4,5 miljardiem gadu Zemē ietriecās Marsa izmēra planēta, kā rezultātā izveidojās Mēness. Ja tajā laikā uz Zemes būtu bijusi dzīvība, tad sadursmes laikā tā visa tiktu iznīcināta. Jāpiebilst ka dzīvība uz Zemes, visticamāk, radās dažus miljonus gadu pēc šīs sadursmes.

Nāve no debesīm

Kā parāda dinozauru izmiršana, pietiek ar relatīvi nelielu asteroīdu, lai iznīcinātu lielāko daļu dzīvības uz Zemes. NASA katru kosmisko objektu, kas lielāks par 140 metriem diametrā un atrodas tuvāk par 7,4 miljoniem kilometru, uzskata par Zemei bīstamu. Tāds asteroīds varētu iznīcināt veselas pilsētas un sēt neiedomājamu iznīcību.

Sadursme ar lielāku asteroīdu, visticamāk, pieliktu punktu civilizācijai, radot postošas klimata katastrofas. Savukārt, ja tagad Zemē ietriektos tik liels asteroīds kā tas, kas iznīcināja dinozaurus, tad, visticamāk, cilvēce un neskaitāmas citas sugas tiktu noslaucītas no Zemes virsas.

NASA un citas kosmosa aģentūras asteroīdu draudus uztver ļoti nopietni, nemitīgi novērojot tūkstošiem potenciāli bīstamos objektus Saules sistēmā.

Labās ziņas ir tādas, ka turpmākos 100 gadus, visticamāk, neviens potenciāli bīstams asteroīds mūsu tuvumā nenonāks.

Ja nu gadījumā tomēr parādītos kāds potenciāli bīstams asteroīds, tad NASA ir sagatavojusi plānu, kā ar to tikt galā. Lūk, 26. septembrī NASA asteroīdā ietrieca attālināti vadāmu zondi, lai pārbaudītu, vai ir iespējams asteroīdu novirzīt no tā kursa. Vai tas izdevās, vēl tiek pētīts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu