Pēc 250 miljoniem gadu Zemes kontinenti saplūdīs vienā veselumā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemeslode
Zemeslode Foto: Unsplash

Animācijā parādīts, kā nākamo 250 miljonu gadu laikā mūsu planētas kontinenti saplūdīs vienā milzīgā zemes masīvā.

Animācija tika publicēta vietnē “Reddit”, kur tā ātri ieguva vairāk nekā 3500 komentāru un aptuveni 36 tūkstošus balsojumu. Sākotnēji šī animācija bija publicēta jau 2017. gadā izdevumā “Tech Insider”.

Video parādīts, kā mums pazīstamie Zemes kontinenti laika gaitā savienosies vienā milzīgā zemes masīvā, Austrālijai virzoties uz ziemeļiem, bet Āfrikai savienojoties ar Eiropu. Tikmēr Austrumāzija virzīsies uz rietumiem, bet Antarktika uz ziemeļiem pretī Dienvidāzijai un Āfrikas austrumu krastam. Beigu beigās Ziemeļamerika un Eiropas rietumi savienosies un vienā zemeslodes pusē būs sauszemes masīvs, bet otrā milzīgs okeāns.

VIDEO: SUPERKONTINENTA VEIDOŠANĀS

Tā nebūs pirmā reize, kad teju visi Zemes kontinenti ir koncentrējušies vienā masīvā superkontinentā. Pēdējā reize, kad tas notika, bija pirms aptuveni 299 līdz 273 miljoniem gadu, rakstīts enciklopēdijā “Encyclopedia Britannica”.

Šo superkontinentu dēvē par Pangeju, un to ieskāva superokeāns Pantalasa. Superkontinents sāka sadalīties pirms aptuveni 200 miljoniem gadu, veidojot kontinentus, kurus mēs pazīstam šodien.

Pangeja
Pangeja Foto: Wikimedia Commons

Kontinenti atrodas kustībā radioaktīvo procesu Zemes iekšienē izdalītā siltuma dēļ. Citiem vārdiem, Zemes garoza, kas sastāv no 15 līdz 20 tektoniskajām plātnēm, peld pa izkusušo Zemes mantiju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu