Vai spēcīga Saules vētra varētu pasaulē “izslēgt” internetu? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saule
Saule Foto: Unsplash

Bekijas Čembersas 2019. gada romānā "To Be Taught, If Fortunate" spēcīga Saules vētra iznīcina internetu visā pasaulē, kosmosā bez iespējas sazināties ar mājām atstājot grupu astronautu. Tas varētu būt visai šaušalīgi, tomēr vai tiešām pietiekami spēcīga Saules vētra varētu pārtraukt interneta darbību visā pasaulē?

Jā, tas ir iespējams, tiesa, Saules vētrai būtu jābūt gigantiskai.

“Tam tiešām būtu jābūt milzīgam notikumam, tomēr tas nav neiespējami. Es gan domāju, ka vieglāk no ierindas ir izsist elektrotīklu, kas mazākā mērogā jau ir noticis,” izdevumam “Live Science” teica Saules eksperts un fiziķis Metjū Ouens.

Saules vētras norisinās, kad Saule izdala spēcīgus elektromagnētiskās radiācijas uzliesmojumus. Rezultātā rodas enerģijas viļņi, kas virzās uz priekšu, ietekmējot visu, kas gadās tiem ceļā, to skaitā arī Zemi. Kad šie viļņi sasniedz mūsu planētu, tie saskaras ar Zemes magnētisko lauku, radot vairākus efektus.

Vispirms Zemes augšējā atmosfērā sāk plūst elektriskās straumes, uzsildot gaisu līdzīgi kā apsildāmā sega. Ģeomagnētiskās vētras var radīt skaistas polārblāzmas Zemes polārajos reģionos, tomēr tās var arī traucēt radio signālus un GPS. Turklāt, atmosfērai sasilstot, tā uzpūšas kā zefīrs virs liesmas, ietekmējot satelītus Zemes orbītā un izmainot nelielu kosmisko atkritumu orbītas virzienu.

Otrkārt, spēcīgām elektriskajām straumēm plūstot caur planētas augšējo atmosfēru, tiek ietekmēta arī Zemes garoza. Tādā veidā var tikt skarti arī elektrotīkli, kas atrodas virs zemes. Rezultātā var norisināties elektroapgādes pārrāvumi, ar kuriem nav viegli tikt galā. 1989. gada 13. martā kaut kas līdzīgs notika Kvebekā, izraisot 12 stundas ilgu elektroapgādes pārrāvumu. Krietni tuvākā pagātnē Saules vētra no ierindas izsita 40 “Starlink” satelītus.

Par laimi, dažu satelītu izsišana no ierindas nav pietiekama, lai traucētu globālai interneta darbībai. Lai pilnībā “izslēgtu” internetu, Saules vētrai vajadzētu skart optiskos kabeļus, kas stiepjas okeānu dzīlēs, savienojot kontinentus. Šā tipa kabeļi ir nejutīgi pret elektriskajiem traucējumiem, tiesa, signāla pastiprinātāji, ar ko tie aprīkoti, gan nav. Tieši tāpēc ļoti spēcīgas Saules vētras gadījumā varētu sākties interneta apokalipse.

Globāls interneta pārrāvums potenciāli būtu milzīga katastrofa. Tiktu ietekmētas teju visas sistēmas pasaulē – apgāde, slimnīcas, akciju tirgus un katra indivīda iespējas strādāt un komunicēt. Tieši tāpēc ir jānodrošina elektrotīklu un zemūdens kabeļu noturība pret ģeomagnētiskajām vētrām, kā arī jāizstrādā labākas metodes šo vētru prognozēšanā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu