Čornobiļas radiācija padara vardes melnas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Germán Orizaola and Pablo Burraco

Jaunā pētījumā parādīts, ka teju melnās vardes radiācijas skartajā Čornobiļas ekosistēmā skaita ziņā jau krietni pārsniedz savas gaišākās sugasmāsas. Tas ir spilgts evolūcijas piemērs.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Evolutionary Applications”, atklāts, ka austrumu kokvardēm (hyla orientalis), kuru ādas pigments bija tumšāks, bija lielāka iespēja izdzīvot 1986. gada kodolkatastrofā Ukrainā nekā gaišākas ādas krāsas vardēm. Tieši tāpēc šajā reģionā mūsdienās parādās aizvien vairāk tumšāku varžu.

“Radiācija var sabojāt dzīvu organismu ģenētisko materiālu un radīt nevēlamas mutācijas. Tiesa, viena no interesantākajām pētījumu tēmām Čornobiļā ir cenšanās atrast sugas, kas pielāgojušās dzīvei radioaktīvā vidē. Līdzīgi kā citi piesārņotāji, arī radiācija var būt ļoti spēcīgs selektīvs faktors,” izdevumā “The Conversation” raksta pētnieki.

Foto: Germán Orizaola and Pablo Burraco

1986. gada 26. aprīlī eksplodēja Čornobiļas AES kodolreaktors, radioaktīvo materiālu izsviežot 30 kilometru rādiusā. Tieši tāpēc pētnieku komanda vēlējās labāk saprast, kā tik milzīgs radiācijas līmenis ietekmējis reģiona dzīvnieku pasaules evolūciju.

Pēc 200 varžu tēviņu no šī reģiona izpētes pētnieki atklāja, ka vidēji 44% no šīm vardēm bija tumšākā krāsā nekā vardes, kas dzīvoja ārpus radioaktīvās zonas.

Kāpēc tā? Pētnieki stāsta, ka lielāks melanīna daudzums varžu ādā pasargā tās no radiācijas.

Pētnieki arī pārbaudīja, kāds varētu būt lielāka melanīna daudzuma negatīvais efekts. Noskaidrojās, ka tāda nav.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu