Atslepenots dokuments: Merkeles valdība neilgi pirms 24. februāra mudināja neraizēties par enerģētisko atkarību (9)

TVNET/Politico
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas kanclere Angela Merkele
Vācijas kanclere Angela Merkele Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vācijas valdība ceturtdien atslepenojusi ar 2021.gada 26.oktobri datētu risku novērtējuma dokumentu, kurā aizejošā Angelas Merkeles valdība apgalvojusi, ka paļaušanās uz Krievijas dabasgāzi neatstāšot negatīvu iespaidu uz Vācijas energoresursu rezervēm, vēsta medijs "Politico".

Dokuments tika pieņemts Merkeles valdības darba pēdējā cēlienā. Toreiz vicekanclera amatā atradās pašreizējais Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

Dokuments pauž ļoti naivu skatījumu uz riskiem, kādus rada Vācijas atkarība no Krievijas energoresursiem, kas pēdējo gadu laikā ir pieaugusi, norāda "Politico". Tajā arī noraidīti Austrumeiropas partneru brīdinājumi, ka gāzes cauruļvads "Nord Stream 2" palielina risku, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins ķersies pie šantāžas ar energoresursiem, lai sasniegtu savus politiskos mērķus.

"Izvērtējums ļauj secināt, ka ["Nord Stream 2"] sertifikācijas atļaušana neradīs Vācijai un Eiropas Savienībai ar dabasgāzes piegādēm saistītus riskus," tajā norādīts.

"Gan attiecībā uz Vāciju, gan uz kaimiņvalstu tirgiem risks, ka individuālu importa piegāžu infrastruktūras neveiksmju dēļ radīsies nopietni piegāžu drošības traucējumi, ir ļoti ierobežots," teikts dokumentā. Pirms četriem mēnešiem izdarītos secinājumus atspēko pašreizējā enerģētiskās drošības situācija.

Vācijas Ekonomikas ministrijas izstrādātais ziņojums tika atslepenots pēc tam, kad tā publiskošanu bija pieprasījuši "Der Spiegel" žurnālisti, draudot pretējā gadījumā vērsties tiesā.

Dokumenta publiskošana sagādājusi neērtu brīdi Šolcam, kurš vēl otrdien apgalvoja, ka "vienmēr" esot bijis pārliecināts, ka Putins energoresursus izmantos "kā ieroci".

Šolca izteikumi tika kritizēti, ņemot vērā to, ka viņš bija starp ietekmīgākajām iepriekšējās valdības amatpersonām un līdz pat šī gada sākumam aizstāvēja "Nord Stream 2". 

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu