Inčukalna pazemes gāzes krātuvē sākas dabasgāzes izņemšanas sezona

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Inčukalna gāzes krātuve
Inčukalna gāzes krātuve Foto: Ieva Čīka / LETA

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē šodien sākas dabasgāzes izņemšanas sezona, aģentūru LETA informēja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") pārstāvji.

Ar mērķi sekmēt dabasgāzes apgādes drošību un nepārtrauktību, "Conexus" iepriekš veicis tehniskos sagatavošanās darbus, lai dabasgāzes iesūknēšana Inčukalna pazemes gāzes krātuvē būtu iespējama arī dabasgāzes izņemšanas periodā.

Pirmo reizi uzņēmuma vēsturē divvirzienu dabasgāzes plūsmas krātuvē sāka veikt šā gada februārī, reaģējot uz ģeopolitiskajiem notikumiem Eiropā.

Jaunā dabasgāzes izņemšanas sezona sākas 15.oktobrī. Ierasts, ka izņemšanas sezona ir laiks, kad ir noslēgusies gāzes iesūknēšana pazemes krātuvē. Taču, lai nodrošinātu iespēju novietot papildu dabasgāzes apjomus krātuvē, tā ir sagatavota iesūknēšanai arī izņemšanas sezonas laikā.

"Conexus" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss informē, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves gatavība dabasgāzes iesūknēšanai arī izņemšanas sezonā ir laba ziņa gan sistēmas lietotājiem, gan arī dabasgāzes gala patērētājiem, kuriem ir svarīga nepārtraukta dabasgāzes piegāde. Reaģējot uz ģeopolitisko situāciju Eiropā, jau šā gada sākumā Inčukalna pazemes gāzes krātuve izņemšanas cikla laikā tika operatīvi sagatavota iesūknēšanas sākšanai, lai saglabātu maksimāli pieejamu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē uzglabātās dabasgāzes daudzumu.

Līdz izņemšanas sezonas beigām noteikts, ka krātuvē varēs iesūknēt ne mazāk kā 50 gigavatstundu (GWh) dienā.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 5.oktobrī atbalstīja līdzekļu neparedzētiem gadījumiem palielināšanu par 236,9 miljoniem eiro sašķidrinātās dabasgāzes iegādei.

Līdzekļi 236 922 840 eiro apmērā paredzēti 0,9 teravatstundu (TWh) sašķidrinātās dabasgāzes iegādei valsts energodrošuma rezervei.

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Edijs Šaicāns skaidroja, ka līgums par šīs gāzes iegādi jau ir noslēgts, gāze iepirkta no ASV, tiks piegādāta caur Klaipēdas termināli un novembrī tā tiks iesūknēta Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Gāze iegādāta par biržas cenu 217,56 eiro par megavatstundu.

Šaicāns uzsvēra, ka šī gāze ir valsts stratēģiskā rezerve, kas tiks uzglabāta Inčukalnā uz valsts vārda. Nepieciešamības gadījumā valdība lems, kādām vajadzībām šo gāzi izmantot.

Tāpat viņš informēja deputātus, ka līdz oktobra sākumam Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir iesūknētas 12,6 TWh dabasgāzes. Vienlaikus Šaicāns atgādināja, ka Inčukalnā gāzi uzglabā ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas, Lietuvas un citu reģiona valstu tirgotāji.

"Conexus" apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 27,677 miljoni eiro, kas ir par 6,8% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt uzņēmuma peļņa saruka par 33,7% - līdz 5,397 miljoniem eiro, liecina "Conexus" publiskotā informācija.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu