"Rimi Latvia" vadītājs: PVN samazināšana ir veids, kā sabiedrībai sniegt lielāko labumu (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais
"Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais Foto: Paula Čurkste / LETA

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana ir veids, kā sabiedrībai sniegt lielāko labumu, pārējā Eiropa to ir sapratusi, intervijā aģentūrai LETA sacīja mazumtirgotāja SIA "Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

Vienlaikus viņš nepiekrita apgalvojumam, ka tirgotāji PVN samazināšanu neatspoguļotu cenās un cenu samazināšana nebūtu redzama.

"Tas būtu labums visai sabiedrībai jau nākamajā rītā," pauda Turlais.

Viņš skaidroja, ka ir daudzi pagātnes piemēri, kad tirgotāji vienojās ar valdību, parakstīja memorandu un to korekti ievēroja, piemēram, eiro ieviešanas un pamata PVN likmes samazināšanas laikos.

Tāpat viņš atzīmēja, ka likmes samazināšana mazinātu augošo inflācijas spiedienu uz arvien plašāku sabiedrības daļu.

"Samazinātā PVN likme plašākai pārtikas grupai palielinātu to vietējo ražotāju loku, kas varētu pārdzīvot šos grūtos laikus, un sekmētu Latvijas pārtikas produktu konkurētspēju arī pret lētākiem importa produktiem," teica Turlais.

Vienlaikus viņš norādīja, ka nodokļu politikas atšķirības valstu starpā ir nozīmīgs rādītājs cenu atšķirībā starp importētajām un vietējam precēm.

"Polijā svaigajai pārtikai ir 0% PVN likme, tādēļ cenu atšķirības veikalos ir izteikti redzamas. Mūsu pusē šis eksperiments ar samazināto PVN likmi svaigajiem dārzeņiem un augļiem izdevās, kas ir labi, bet attiecībā pret pārējo svaigo pārtiku ir ļoti nedzirdīgas ausis. Man nav saprotams, kāpēc tā, jo argumentu to nedarīt praktiski nav," informēja Turlais.

Viņš atzīmēja, ka "Rimi Latvia" savu piedāvājumu vienmēr būvējuši, vairāk balstoties uz vietējiem produktiem.

"Svaigās pārtikas kategorijā tie ir apmēram 70% un importētajai pārtikai "Rimi" plauktos nav liela īpatsvara. Mēs lielākoties pārdodam vietējo ražojumu, jo cilvēki tam dod priekšroku," stāstīja Turlais.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu