Kā iekārtot mikroskopisku virtuvi: 4 funkcijas 4 kvadrātmetros

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Maza virtuve varētu šķist nefunkcionāla, taču tā nebūt nav. Ērtas virtuves noslēpums ir pareizs iekārtojums, nevis tās izmērs.

 Mantu glabāšanas risinājumu daudzveidība un atjautīgi interjera knifi ļauj pilnvērtīgi izmantot telpu un iekārtot patiesi funkcionālu virtuvi, stāsta IKEA interjera dizainere.

“Biežāk pieļautās kļūdas virtuves interjerā ir pārblīvētas virsmas, neparocīgs iekārtojums un nepārdomāti mantu glabāšanas risinājumi. Uz virtuves darba virsmas mēdz glabāt pārāk daudz mantu un netiek izmantota brīvā vieta pie sienām – līdz griestiem ir ļoti daudz vietas. Ir vērts atcerēties, ka, izvēloties lielas mēbeles vai sadzīves tehniku, mazāk vietas paliek citām vajadzībām un izsapņotām lietām. Mazas, taču funkcionālas virtuves zelta likums ir pavisam vienkāršs: brīvas virsmas, daudzfunkcionāli risinājumi un katra centimetra lietderīga izmantošana, liekot lietā arī vietu pie sienām,” stāsta interjera dizainere Agita Briede.

Kā iekārtot mazu virtuvi

1. Darbošanās virtuvē

“Virtuvē ieteicams nodalīt zonas dažādām darbībām: glabāšanai, mazgāšanai, produktu sagatavošanai un ēdiena gatavošanai uz plīts. Izdalot darba zonas, virtuve kļūst praktiskāka,” skaidro dizainere.

Ja virtuvē nav padomāts par konkrētām ēdiena gatavošanas darbībām, virtuve var izrādīties nepraktiska un darbošanās būs haotiska.

Plītij, izlietnei un ledusskapim jāatrodas tuvumā – vēlams, tikai pāris soļu attālumā vienam no otra. Šos trīs priekšmetus ieteicams telpā izvietot trīsstūra formā.

Plānojot virtuves skapīšu un sadzīves tehnikas novietojumu, ir svarīgi ierēķināt pietiekami daudz vietas šo lietu ērtai lietošanai – lai varētu atvērt durvis un paiet garām.

Foto: Publicitātes foto

Mantu glabātuves

Virtuves piederumu glabāšanai ir piemēroti gan skapīši, gan plaukti, kas ļauj izmantot vietu līdz pat griestiem. Interjera dizainere Agita uzskata, ka vaļēji plaukti motivē virtuvē uzturēt kārtību. Brīvo vietu starp plauktiem un darba virsmu var izmantot, pie sienas piestiprinot sliedi ar āķiem, kur pakarināt virtuves piederumus, kas pretējā gadījumā aizņemtu vietu uz darba virsmas.

Biežāk lietotos priekšmetus ieteicams glabāt tuvu darba virsmai, lai ikdienā vajadzīgie piederumi vienmēr būtu pa rokai.

Ar atvilktņu organizatoriem var nodalīt un sagrupēt virtuves piederumus, lai būtu vieglāk atrast vajadzīgo. Lai pārtikas produkti būtu pārskatāmāki, tos ieteicams glabāt caurspīdīgās kārbās vai burkās – tā uzreiz redzēsi, kad kāds no produktiem jāpapildina. Brīvās vietas un virtuves stūrus var lietderīgi izmantot, tajos noliekot pārvietojamus ratiņus. Tajos ir ērti glabāt lielākus priekšmetus vai lietas, kas var būt nepieciešamas ēdamistabā, – lai viss vajadzīgais būtu pa rokai, būs tikai jāaizstumj ratiņi un nebūs vairākas reizes jāiet uz virtuvi.

Foto: Publicitātes foto

Ēdiena gatavošana

Interjera dizainere stāsta, ka Latvijā daudzos mājokļos virtuvē ir pārāk maz vietas ēdiena gatavošanai. Uz darba virsmas nereti glabājas lielas elektroierīces un citi priekšmeti, kas nolaupa ēdiena gatavošanai vajadzīgo vietu. Labākie palīgi mazā virtuvē ir saliekamas un daudzfunkcionālas mēbeles un sadzīves tehnika, piemēram, cepeškrāsns ar mikroviļņu krāsns funkciju. Skapīšus parasti izvieto ap sadzīves tehniku, tāpēc tās novietojums ir labi jāpārdomā jau pašā sākumā. Vienlaidu efektam interjerā ieteicams izvēlēties iebūvējamo sadzīves tehniku.

Iekārtojot mazu virtuvi, nav par katru cenu jāatrod vieta arī ēdamgaldam ar krēsliem, jo tie var apgrūtināt pārvietošanos virtuvē.

Vietu maltītes ieturēšanai var ierīkot pie darba virsmas, pieliekot ķebļus, ko pēc tam var pastumt zem darba virsmas. Labs risinājums ir arī nolokāmais galds, kas nolocītā veidā aizņem pavisam maz vietas.

Foto: Publicitātes foto

Mazgāšana un atkritumi

Noliekot atkritumu tvertni zem izlietnes, ne tikai efektīvi izmanto vietu, bet arī samazina netīrumus uz grīdas, kas var rasties, izmetot slapjus atkritumus. Trauku žāvētāju piestiprinot pie sienas, var izbrīvēt vietu uz darba virsmas, turklāt trauki ātrāk nožūs.

Traukus un glāzes ieteicams glabāt trauku mazgājamās mašīnas un izlietnes tuvumā, lai tos varētu ātrāk salikt pa vietām.

Izvēloties dažādu izmēru un formu tvertnes, kas piemērotas dažādiem atkritumu veidiem, ikvienās mājās var ierīkot atjautīgu atkritumu šķirošanas risinājumu, kas ļauj ietaupīt laiku, ko aizņem atkritumu šķirošana. Paslēpjot atkritumu tvertni skapītī zem izlietnes, var samazināt atkritumu smaku virtuvē un atbrīvot vietu uz grīdas, ko aizņemtu atsevišķi stāvoša miskaste.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu