ES augstākajam diplomātam pārmet rasistiskus izteikumus (7)

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
ES augstākais diplomāts Žuzeps Borels
ES augstākais diplomāts Žuzeps Borels Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) augstākais diplomāts Žuzeps Borels izpelnījies starptautisku kritiku par izteikumiem, ko ne viens vien interpretējis kā rasistiskus, ziņo raidorganizācija "Euronews". Borels apgalvo, ka esot ticis pārprasts.

"Jā, Eiropa ir dārzs, mēs esam iekopuši dārzu. Viss strādā," pagājušonedēļ Eiropas Diplomātiskās akadēmijas atklāšanas pasākumā Brigē uzrunā jaunajiem diplomātiem sacīja Borels, norādot uz tādām vērtībām kā politiskā brīvība, ekonomiskā labklājība un sociālā saliedētība.

"Lielākā daļa pārējās pasaules ir džungļi, un džungļi varētu iebrukt šajā dārzā," turpināja Borels. Taču žogu būvēšanas vietā diplomātiem esot "jāiet džungļos".

Kad diplomātiskajās aprindās un sociālajos tīklos izcēlās sašutums par šiem izteikumiem, Borels atvainojās. Viņš skaidroja, ka vārdu "džungļi" izvēlējies kā apzīmējumu tam, ka arvien vairāk pasaules valstu pretrunā pieņemtajām starptautiskajām normām ķērušās pie spēka lietošanas, iebiedēšanas un šantāžas.

"Kad runāju par "džungļiem", es domāju par šo pasauli bez likumiem, par nekārtību," otrdien savā blogā rakstīja Borels, norādot, ka izvēlētajam apzīmējumam neesot nekādu rasistisku, ar kultūru vai ģeogrāfiju saistītu konotāciju.

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) Ārlietu ministrija pirmdien izsauca ES delegācijas AAE vadītāju, lai uzklausītu skaidrojumus par Borela izteikumiem. Ministrija tos raksturoja kā "nepieņemamus un diskriminējošus".

Borels savā otrdien publicētajā bloga ierakstā atzina, ka dažviet viņa izteikumi tulkoti kā "koloniālais eirocentrisms". "Es atvainojos, ja kāds jutās aizvainots," viņš rakstīja.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu