Uzņēmējs Oskars Zapackis: savu stipro pušu apzināšanās paver jaunas dzīves iespējas (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Biznesa konsultants, podkāsta "Biznesa Atslēga" vadītājs un uzņēmējs Oskars Zapackis.
Biznesa konsultants, podkāsta "Biznesa Atslēga" vadītājs un uzņēmējs Oskars Zapackis. Foto: Publicitātes foto

Oskars Zapackis ir biznesa konsultants, podkāsta "Biznesa atslēga" vadītājs un uzņēmējs – ārzemēs pārdevis fitnesa klubu franšīzes sadarbībā ar atpazīstamām viesnīcu ķēdēm, piemēram, "Hillton" un "Marriott". Izveidojis arī savu fitnesa studiju ķēdi "MyEMS Oy", taču vēlāk to pārdevis. Šobrīd vada fitnesa un veselības digitālā mārketinga aģentūru "FitnessMedia.io". Viņš ir apceļojis teju visu Eiropu, strādājis visdažādākajos apstākļos un cer iedvesmot ne tikai uzņēmējus, bet arī jauniešus, kuri vēl meklē savu nākotnes virzienu.

Drosme un radošums jau kopš bērnības

Oskars smejas, ka par uzņēmēju neapzināti kļuva jau bērnībā. Viņš ir īstenojis dažādas idejas, lai nopelnītu naudu, – vaicājis kaimiņienēm, vai vajag palīdzēt ar zāliena nopļaušanu, lasījis ziedus Jāņu vainagiem un pārdevis tos tirgū. Drosme un radošums vienmēr ir bijušas viņa stiprās puses, kas palīdzējušas šodien būt veiksmīgam uzņēmējam.

Grūtais sākums

Mācoties Kandavas tehnikumā, Oskars iepazinās ar "Ghetto Games" dibinātāju Raimondu Elbakjanu, kurš viņam deva iespēju gūt pirmo nopietno darba pieredzi. Ģimenes pieaugums Oskaram un viņa sievai lika izlemt, kur veidot savu nākotni, un tika pieņemts lēmums pārcelties uz Somiju, kur dzīvoja sievas radinieki. "Sākums bija ļoti grūts – es izdrukāju kaudzi ar CV un katru dienu izvēlējos vienu ielu, kuras kafejnīcās un uzņēmumos iegriezīšos un to atstāšu. Trīs mēnešus neviens nepieņēma mani darbā," atceras Oskars. Viņš iepazinās ar kādu cilvēku, kurš palīdzēja viņam Tamperē iegūt darbu celtniecībā. Pēc 12 stundu darba demontāžā Oskars vēl vadīja sporta nodarbības fitnesa klubā, veltīja laiku ģimenei un naktīs rakstīja biznesa plānu.

Spēja lūgt palīdzību – spēka pazīme

"Savu pirmo uzņēmējdarbības gadu noslēdzu ar 94 tūkstošu lieliem zaudējumiem. Uzskatu, ka pirmais gads uzņēmējam nav saistīts ar biznesu – tā ir cīņa pašam ar sevi," stāsta Oskars. Mērķtiecība viņam neļāva grūtajā brīdī padoties. Oskars ieguldīja papildu finanses, lai apmeklētu mentoru konsultācijas, mācītos ekonomiku, finanses un pārdošanu. "Daudziem šķiet, ka lūgt palīdzību ir muļķīgi. Patiesībā spēja to izdarīt ir spēka pazīme. Turklāt, prasot palīdzību, vienlaikus mācies," pauž Oskars. Viņa meita nu jau mācās pirmajā klasē, un Oskars uzsver – vecākiem jāļauj saviem bērniem kļūdīties un jārada vide, kurā viņi nebaidās lūgt palīdzību.

Attīstīt savas prasmes jau šodien

Oskars uzskata, ka ne visiem jābūt uzņēmējiem, taču uzņēmējspējas ir prasmes un īpašības, kas noder teju ikvienā profesijā: "Pat ja tu nevēlies būt uzņēmējs, arī strādājot ierastu, ļoti tehnisku darbu, tu esi daļa no biznesa. Aicinu ikvienu domāt, kā tu vari būt uzņēmumam vērtīgs darbinieks. Bet, ja karjeras ceļš tev vēl tikai priekšā, domā par to, kā vari attīstīt sevī noderīgas prasmes jau šodien, lai iegūt vēlamo darbu un profesiju būtu vienkāršāk!" Viņš ievērojis, ka cilvēki satraucas par to, ko nesaprot, taču aizmirst, cik daudz patiesībā prot! Ir jāapzinās savas stiprās puses un tās jāattīsta – arī tas dzīvē paver jaunas iespējas.

Par uzņēmēju nevar kļūt vienā dienā

Daļa cilvēku vēlas būt uzņēmēji, jo tajā saskata brīvību, bet Oskars uzskata – tā nav brīvība, bet gan iespēja izvēlēties. Par uzņēmēju nekļūst vienā dienā – tas prasa laiku, investīcijas un nemitīgu mācīšanos. "Ja tevi interesē māksla un dizains, pamēģini canva.com izveidot bukletu vai plakātu. Ja tev patīk filmēt vai fotografēt, negaidi, kad varēsi iegādāties stilīgu un dārgu tehniku, – sāc, izmantojot telefonu. Katra aktivitāte, ar kuras palīdzību attīsti savas prasmes, ir ieguldījums nākotnē, un to novērtēs ikviens darba devējs," saka Oskars.

Intervija tapusi Karjeras nedēļas 2022 pasākumu ietvaros.

Karjeras nedēļa ir pasākumu cikls, ko Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) organizē sadarbībā ar Latvijas pilsētām un novadiem. Tā ir viena no VIAA īstenotā projekta "Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs" aktivitātēm ar Eiropas Sociālā fonda un valsts finansējumu. Šogad Karjeras nedēļa ar saukli "Uzņēmējspējas – tavas superspējas!" aicina ikvienu, īpaši skolēnus, izzināt un attīstīt savas uzņēmējspējas. Uzņēmējspējas nav tikai spējas un prasmes radīt un vadīt uzņēmumu. Tās ir zināšanu, prasmju, attieksmes un rakstura īpašību kopums, kas nepieciešams veiksmīgas karjeras veidošanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu