Viena no lielākajām Šveices bankām plāno "radikālas reformas" (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Viena no lielākajām Šveices bankām “Credit Suisse” plāno atlaist ap 9000 darbinieku un piesaistīt miljardiem vērtas investīcijas no dažādiem investoriem, tostarp Saūda Arābijas Nacionālās bankas. Banka cer, ka šie pasākumi ļaus tai darboties efektīvāk un mazināt zaudējumus, kas pašlaik mērāmi četros miljardos eiro, vēsta “The Guardian”.

Šādas ziņas izskanējušas pēc vairākus mēnešus ilgušām spekulācijām par to, cik lielas problēmas ir piemeklējušas Šveices banku. Līdz šim bankas vadītājs Ulrihs Korners ir ievērojami samazinājis investīciju bankas darbības apjomu un samazinājis izmaksas teju 2,5 miljardu eiro apmērā.

Banka līdz šim ir iesaistīta vairākos skandālos, kas saistīti tieši ar investīciju banku. Ceturtdien “Credit Suisse” atklāja, ka tā trešajā ceturksnī zaudējusi četrus miljardus eiro, un pēc šī paziņojuma bankas akciju vērtība kritās par 12%.

Banku grupa paziņoja, ka jau pašlaik tiek sākts vairāk nekā 2700 darbinieku atlaišanas process, kas esot vien trešā daļa no kopējā darbinieku skaita samazinājuma. Tāpat plānots, ka darbu zaudēs aptuveni piektā daļa no 52 000 bankas darbiniekiem visā pasaulē.

Līdz 2025. gadam banka plāno samazināt darbinieku skaitu līdz 43 000.

“Tas ir nozīmīgs brīdis “Credit Suisse” vēsturē. Mēs radikāli restrukturizēsim investīciju banku, lai ļautu izveidot jaunu darbības modeli, kas ir vienkāršāks, stabilāks un vairāk koncentrēts uz klientu vajadzībām,” teica Korners.

Banka norādīja, ka restrukturizācijas plānos notiks atteikšanās no daudzām investīcijām, tāpat tiks pārdotas atsevišķas biznesa daļas un piesaistīti papildu līdzekļi no investoriem. “Credit Suisse” cer, ka investīcijās izdosies piesaistīt ap četriem miljardiem eiro, tostarp 1,5 miljardu no Saūda Arābijas Nacionālās bankas (SNB). Ja tas izdosies, tad SNB piederēs teju 10% “Credit Suisse” akciju, padarot to par otro lielāko bankas akcionāru.

Pēdējo gadu laikā “Credit Suisse” ir iesaistīta virknē skandālu. 2021. gadā banka tika apsūdzēta saistībā ar aizdevēja “Greensill Capital” un ASV riska kapitāla fonda “Archegos Capital” sabrukumu. Vēlāk kļuva skaidrs, ka bankas līdzekļi bijuši iesaistīti krāpnieciskā shēmā Mozambikā, kā rezultātā banka saņēma vairāk nekā 400 miljonus eiro lielu sodu.

Šogad Šveices prokuratūra atzinusi bankas vainu naudas atmazgāšanā, ko īstenojusi Bulgārijas mafija. Banka vainu noliedza un solīja spriedumu pārsūdzēt. Jauni skandāli uzvirmoja pēc tam, kad izmeklēšana atklāja “Credit Suisse” iesaisti tādu klientu apkalpošanā, kas saistīti ar narkotiku tirdzniecību, naudas atmazgāšanu, spīdzināšanu, korupciju un citiem noziegumiem.

“Bankas jaunā valde centīsies atjaunot uzticību, kā to paredz mūsu jaunā stratēģija. Risku izvērtēšana būs atslēgas punkts visā, ko darām,” pauda Korners.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu