Brīvprātīgā oglekļa tirgus vērtība 2030.gadā varētu sasniegt 50 miljardus eiro (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Brīvprātīgais oglekļa kredītu tirgus šobrīd strauji attīstās, un tā tirgus vērtība 2030.gadā varētu sasniegt 50 miljardus eiro, informē oglekļa un ekosistēmu tehnoloģiju uzņēmuma "Arbonics" mežsaimniecības eksperts Jānis Ruks.

Viņš norāda, ka "sistēma, kas paredzētas oglekļa kredītu maiņai, proti, siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai, novēršanai vai izņemšanai, kļūst populāra arī Latvijā, un mežu vai zemju īpašnieki aizvien aktīvāk interesējas par šīm iespējām nodarboties."

Tāpat viņš atzīmē, ka oglekļa tirgū iesaistīties var ne tikai mežu, bet arī lauksaimniecībā neizmantojamu zemju īpašnieki.

"Oglekļa kredīts ir vienība, ko izmanto siltumnīcas efekta gāzu emisiju samazināšanai. Viens kredīts ir viena tonna oglekļa dioksīda ekvivalenta (CO2), kas tiek novērsts vai izņemts no atmosfēras. Parasti oglekļa kredīti tiek aprēķināti, pamatojoties uz faktisko meža jaudu uzkrāt oglekli," skaidro "Arbonics" pārstāvis.

Vienlaikus uzņēmumā atzīmē, ka oglekļa kredīti ir arī veids, kā sekmēt zemju apmežošanu.

Kā norāda Ruks, tendences liecina, ka ieinteresēti ir dažādu zemju īpašnieki, bet jo īpaši programma varētu būt piemērota mežu īpašniekiem, kuri ieguvuši mežu savā īpašumā un kuriem nav lielas pieredzes mežsaimniecībā.

Ruks atzīmē, ka tādā gadījumā meža īpašniekam ir jāapsaimnieko mežs, neļaujot tam degradēties, bet galvenais mērķis ir ļaut mežam augt, tādējādi uzkrājot oglekli.

"Uzkrāto oglekli meža īpašnieks var pārdot, un viens no mūsu platformas galvenajiem uzdevumiem ir padarīt šo procesu vieglāku, savienojot meža īpašnieku un kredītu pircēju," atzīmē Ruks.

"Arbonics" norāda, ka kredīta pircēji lielākoties ir dažādas korporācijas un lielie uzņēmumi, kas vēlas mazināt savu ekoloģisko pēdu.

Vienlaikus Ruks skaidro, ka precīzi ienākumi ir atkarīgi no stādīto koku veida, zemes kvalitātes, projekta ilguma un tamlīdzīgi. Tāpat oglekļa cena tirgū mainās un tiek prognozēts tās pieaugums.

Ruks uzsver, ka, "tā kā ilgtspējas jautājumi aizvien aktīvās parādās uzņēmumu dienaskārtībā un pieaug arī sabiedrības spiediens, iespējams prognozēt arī oglekļa tirgus attīstību. Plānots, ka kopējā tirgus vērtība 2030.gadā sasniegs 50 miljardus eiro."

"Arbonics" ir 2022.gadā dibināts klimata tehnoloģiju jaunuzņēmums, kas apvieno mežsaimniecību un tehnoloģija, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām. Jaunuzņēmums šogad ir saņēmis arī 1,8 miljonus eiro pirmssēklas finansējumu no finanšu tehnoloģiju uzņēmuma "Wise" līdzdibinātāja Tāveta Hinrikusa, izveidojot platformu oglekļa ieņēmumu aprēķināšanai, kā arī izstrādā produktu portfeli, kas aptver visu meža dzīves ciklu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu