Dānijas vēlēšanās vairākumā kreisie; Frederiksena mēģinās izveidot jaunu valdību

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Līdzšinējā Dānijas premjerministre sociāldemokrāte Mete Frederiksena
Līdzšinējā Dānijas premjerministre sociāldemokrāte Mete Frederiksena Foto: AP/SCANPIX

Otrdien notikušajās Dānijas parlamenta vēlēšanās kreisais bloks ir ieguvis viena mandāta vairākumu. Pie varas paliks līdzšinējā premjerministre sociāldemokrāte Mete Frederiksena, taču viņa paziņojusi par atkāpšanos no amata, lai veidotu jaunu valdību, kam būtu plašs atbalsts parlamentā.

44 gadus vecā Frederiksena paziņoja, ka iesniegs atlūgumu, neskatoties uz to, ka viņas pārstāvētie sociāldemokrāti otrdien notikušajās Dānijas parlamenta vēlēšanās ieguvuši vislielāko balsu skaitu.

Dānijā reti tiek izveidotas valdības, kas pārstāvētu plašu politisko spektru, bet Frederiksena pauda pārliecību, ka šī būs pareizā pieeja, ņemot vērā pašreizējās krīzes.

Sociāldemokrāti vēlēšanās izcīnījuši 27,5% balsu, kas ir partijas labākais rezultāts 20 gados.

Kreiso partiju veidotais "sarkanais bloks" sociāldemokrātu vadībā ieguvis 87 deputātu mandātus kontinentālajā Dānijā un vēl trīs - tās autonomajās aizjūras teritorijās Fēru salās un Grenlandē. Līdz ar to šim blokam būs 90 no 179 parlamenta deputātu mandātiem.

Labējo spēku "zilais bloks" - neformāla liberāļu un konservatīvo alianse, kuru atbalsta trīs populistiskas partijas - ieguva 72 mandātus kontinentālajā Dānijā un vienu Fēru salās.

Frederiksena sacīja, ka acīmredzams, ka vairākums vairs neatbalsta valdību tās esošajā formā.

Ņemot vērā vēlēšanu rezultātus, jaunās valdības veidošana, visticamāk, atkal tiks uzticēta Frederiksenai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu