Zilie vaļi dienā apēd līdz pat 43 kilogramiem mikroplastmasas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zilais valis
Zilais valis Foto: Wikimedia Commons

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka zilie vaļi dienā apēd līdz pat 10 miljoniem plastmasas daļiņu. Tas liecina, ka mikroplastmasas piesārņojums planētas lielākajiem dzīvniekiem ir lielāks drauds, nekā uzskatīts iepriekš.

Sīkie plastmasas fragmenti atrodami visur pasaulē, sākot no okeāna dzīlēm un beidzot ar augstāko kalnu virsotnēm un pat cilvēka orgāniem un asinīm. Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, aplēsts, cik daudz mikroplastmasas ik dienu apēd vaļi,

Lai to noskaidrotu, ASV pētnieku komanda piestiprināja izsekošanas ierīces 191 zilajam valim, finvalim un kuprvalim, kas visi dzīvoja Kalifornijas piekrastē.

“Tas ir līdzīgi kā “Apple” viedpulkstenis, tikai uz vaļa muguras,” ziņu aģentūrai "AFP" teica viena no pētījuma autorēm Širela Kāne-Raporta.

Vaļi parasti barojas 50 līdz 250 metru dziļumā. Zināms, ka tieši tur ir lielākā mikroplastmasas koncentrācija. Zinātnieki pēc tam aprēķināja, cik bieži un cik daudz vaļi dienā ēd. Beigu beigās tika izvirzīti trīs atšķirīgi scenāriji, no kuriem ticamākajā vaļi ik dienu apēd līdz pat 10 miljoniem mikroplastmasas daļiņu.

Lielākie dzīvnieki uz Zemes, zilie vaļi, mikroplastmasu apēd visvairāk – līdz pat 43,6 kilogramiem dienā.

Tagad zinātniekiem ir jānoskaidro, cik lielu ļaunumu šis piesārņojums nodara vaļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu