Kremli kārtējo reizi sanikno padomju pieminekļu demontāža Latvijā (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā preses pārstāve Marija Zaharova.
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā preses pārstāve Marija Zaharova. Foto: Alexander Demyanchuk/AP

Krievijas Ārlietu ministrija kārtējo reizi nosodījusi Latviju par padomju okupācijas laika pieminekļu demontāžu, ko Putina režīms apraksta kā "iznīcināšanas bakhanāliju".

"Kategoriski nosodām padomju memoriālā mantojuma iznīcināšanas bakhanāliju, kas turpinās Latvijā. Divi pieminekļi padomju karavīriem Daugavpilī un citi," norādīja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā preses pārstāve Marija Zaharova.

Zaharova arī paziņoja, ka šo "vandalisma vilni Latvijā" nav spējusi apturēt arī Daugavpils mēra Andreja Elksniņa vēršanās Satversmes tiesā ar prasību atzīt pieminekļu demontāžu par nelikumīgu, turklāt apgalvoja, ka "policija ar īpašu nežēlību esot apspiedusi šīs pilsētas iedzīvotāju protestus pret pieminekļu nojaukšanu."

"Latvijā valdošā nacionālistiskā elite kārtējo reizi apliecinājusi, ka šīs Baltijas valsts pastāvēšanas jēga ir vēsturisko rēķinu kārtošana ar Krieviju un krievvalodīgajiem iedzīvotājiem," apgalvo Zaharova.

TVNET jau vēstīja, ka svētdien, 30. oktobrī, Daugavpilī, bijušajā Slavas skvērā, pie demontējamā pieminekļa padomju karavīriem kopumā aizturētas 37 personas, no kurām vairums nepakļāvās policijas darbinieku likumīgajām prasībām vai arī atradās publiskā vietā alkohola reibumā. Par to informēja Valsts policija (VP).

Svētdien pa dienu situācija pie pieminekļa bija mēreni mierīga - sanākušie nolika ziedus, sveces, vienkopus sanākot vairākiem desmitiem cilvēku, kuru plūsma dienas laikā bija mainīga.

Savukārt vakarā, kad tika sākta pie pieminekļa novietoto ziedu un svecīšu savākšana to pārvešanai uz kapiem, kā arī teritorijas norobežošana, atsevišķas personu grupas izrādīja nepatiku pret pieminekļa nojaukšanu un centās konfliktēt ar policiju.

Turpmākajā vakara gaitā aiz norobežotās teritorijas uzkavējās ap 200 cilvēku. Tie dažādos veidos pauda neapmierinātību, tostarp svilpjot, izsaucot rupjus saukļus. VP izklīdināja savākušos pūli, kas, vērojot notikušo aiz nožogojuma, ik pa laikam vienojās kopīgās lamās un svilpienos, kā arī dažbrīd mēģināja tuvoties norobežotajai teritorijai.

Personas, kuras nepakļāvās policijas likumīgajām prasībām un nepārtrauca likumpārkāpums, tika aizturētas, informē VP.

Kopumā dienas laikā tika aizturētas 37 personas, no kurām absolūti lielākā daļa veica likumpārkāpumus vakarā. Par nodarījumiem sākti 37 administratīvā pārkāpuma procesi - 15 par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām, 13 par atrašanos alkohola reibuma stāvoklī publiskā vietā, trīs par sīko huligānismu, trīs par militārās agresijas slavinošu kara dziesmu atskaņošanu un dziedāšanu publiskā vietā, viens par militārās agresijas slavinošu un kara attaisnojošu izteicienu krievu valodā publiskā vietā, viens par bezpilota gaisa kuģu lidojumu noteikumu pārkāpšanu un vēl viens par alkohola lietošanu publiskā vietā.

Tāpat tika sākts viens kriminālprocess par mantas bojāšanu.

Naktī  uz pirmdienu, 31. oktobri, pēc vairāku stundu darba vispirms tika demontēts pieminekļa bareljefs, kuru nodos Latvijas Okupācijas muzejam kā māksliniecisko vērtību, bet vēlāk nogāzta arī pieminekļa smaile.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu