Vai sekss menstruāciju laikā ir droši? Atbild seksa koučs

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

"Sekss menstruāciju laikā. Kādas ir jūsu kā ekspertes domas - vai vajag? Vai maz veselīgi? Kādi ir plusi un mīnusi? No kā jāuzmanās?" jautā izmisusi lasītāja. 

Foto: Ieva Sīmane

Atbildi uz jautājumu lūdzām baudas ekspertei, sertificētam koučam Ievai Sīmanei.

Paldies par jautājumu.

Viena no aptaujām manā Instagram kontā, kur tieši jautāju saviem sekotājiem par seksu menstruāciju laikā, apliecināja, ka daudziem pāriem mīlēšanās menstruāciju laikā ir stingrs nē, bet citiem, it īpaši sievietēm, tieši mēnešreižu laikā ir liela seksuālā vēlme.

Katrā ziņā mēnešreižu sekss var būt mazliet neparasta pieredze, kurai vērts sagatavoties, kā arī ņemt vērā dažus priekšnosacījumus.

Sievietes libido hormonu darbības ietekmē mainās viscaur menstruālajam ciklam. Lai gan daudzas sievietes saka, ka ovulācijas laikā, kas ir aptuveni divas nedēļas pirms mēnešreizēm, libido palielinās, citas atzīst, ka notiek pretējais un augstāks libido ir tieši asiņošanas laikā.

Sekss menstruāciju laikā var pat sniegt vairākas priekšrocības:

· Sekss un orgasms var mazināt menstruālos krampjus, sāpes vēdera lejasdaļā un krustos. Orgasma laikā arī dzemdes muskuļi saraujas un atbrīvojas, kas var radīt zināmu atvieglojumu no sāpēm.

· Īsāks asiņošanas laiks. Tā kā orgasma laikā notiek iegurņa kontrakcijas, tad izstumjot dzemdes saturu ātrāk, asiņošana ir īsāku laiku.

· Paaugstināts libido. Lai arī lielākoties sievietes jūtās seksuāli visaktīvākās ovulācijas laikā, daudzas dāmas hormonālo svārstību dēļ tieši menstruāciju laikā jūtās seksuālākas.

· Asinis kā dabisks lubrikants.

· Mēnešreižu sekss var atvieglot galvassāpes. Lai gan vairums sieviešu ar menstruālām migrēnām izvairās no seksa, sievietes, kuras tomēr izmēģinājušas mīlēties mēnešreižu laikā, atzīst, ka tas daļēji vai pilnīgi atbrīvo no galvas sāpēm.

· Vēlams sekss rada laimes hormonus endorfīnus un oksitocīnu, kas palīdz justies labi un pat eiforiski.

Foto: shutterstock.com

Tomēr ir vērts apzināties arī riskus seksam menstruāciju laikā:

· Var palielināties iekaisumu risks, ja ir tāda tendence, vai kā kontracepcijas metode tiek izmantota spirāle. Seksa laikā asinis ar mikroorganismiem nokļūst dziļāk sievietes dzimumorgānos. Ja asinīs ir patogēnie mikrobi, tie var izraisīt dzimumorgānu iekaisumu.

· Sekss menstruāciju laikā nepasargā no grūtniecības. Ir sievietes, kurām asiņošana turpinās ilgāk nekā piecas dienas, bet spermatozoīds sievietes ķermenī var pārvietoties līdz pat piecām diennaktīm. Ja sekss ir bez izsargāšanās, piemēram, septītajā cikla dienā un sieviete saņem šo spermatozoīdu, tas sievietes organismā var atrasties četras dienas, bet tieši pēc šī laika jau var būt ovulācija un notikt apaugļošanās.

Ieteikumi drošam un patīkamam menstruāciju seksam:

· Esi atklāta un godīga pret savu partneri. Izrunājiet šaubas.

· Pārrunājiet neērtības iemeslus, ja tādi ir.

· Iekaisumu riska gadījumā labāk izvēlēties orālo, ne vaginālo seksu menstruāciju laikā, vai arī lietot prezervatīvu.

· Pirms mīlēšanās izņem tamponu vai piltuvi, noskalojies.

· Lieto speciālos tamponus menstruāciju laikam, piemēram, SexyStyle veikalos nopērkami un par labiem atzīti - JoyDivision Soft Tampons.

· Uz gultas izklāj tumšas krāsas dvieli, kas uzsūks asinis.

· Nodarbojieties ar seksu dušā, lai pilnīgi izvairītos no neērtībām.

· Turiet pie gultas mitrās salvetes, kas var noderēt sakopšanai.

· Izmantojiet ierasto kontracepciju arī menstruāciju laikā.

· Ja ierastā seksa poza ir nepatīkama, pamēģiniet citu. Piemēram, karotīšu pozu, kad guli uz sāna un partneris aiz tevis.

Ieva Sīmane
Ieva Sīmane Foto: No personīgā arhīva

Ieva Sīmane, baudas eksperte, sertificēts koučs, psihoterapeite apmācībā.

Kontakti:

e-pasts: ie.simane@gmail.com

Facebook: Par baudām. Ieva Sīmane 

Podkāsts “Par baudām ar Ievu Sīmani” 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu