Slepkavība, ko ar īsziņu starpniecību lika paveikt Dievs (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Lūdzies, pakļaujies, nogalini"
"Lūdzies, pakļaujies, nogalini" Foto: HBO

Kad 2004. gada 10. janvārī klusā Zviedrijas ciematā Knutbijā ieradās policija, viņiem nebija ne jausmas, kas viņus sagaida. Policija bija izsaukta, jo uzbrukumu bija piedzīvojuši divi vietējās Vasarsvētku draudzes locekļi. Aleksandra Fosmo un viņas kaimiņš Daniels Linde bija sašauti – izdzīvoja tikai Linde. Kas īsti notika tajā janvāra naktī?

Seriālā “Pray, Obey, Kill”, kas skatāms LMT Viedtelevīzijā, sīki izklāstīti notikumi, kas noveda līdz slepkavībai. Vien divas stundas pēc nozieguma policijā vērsās Aleksandras Fosmo auklīte Sāra Svensone, atzīstoties slepkavībā un piebilstot, ka noziegumu pastrādāt viņai ar īsziņu starpniecību licis Dievs.

VIDEO: FILMAS KACEKLIS

Tiesa, vēlāk izrādījās, ka īsziņas patiesībā Sārai sūtījis nevis Visuvarenais, bet gan Aleksandras vīrs, vietējais mācītājs Helge Fosmo, kurš sievu krāpa gan ar Svensoni, gan ar Lindes sievu. Beigu beigās viņš tika notiesāts un cietumā pavadīja 18 gadus. Turpretī Svensonei cietumsods netika piespriests.

Kā vēsta zviedru izdevums “SVT”, cietuma vietā Svensone tika nosūtīta uz psihiatrisko slimnīcu. Tajā laikā viņa apgalvoja, ka viņas attiecības ar Fosmo bija kā verdzenei ar saimnieku. Pirms nozieguma pastrādāšanas viņš Svensoni arī esot pārliecinājis, ka tas nebūs nekāds noziegums, jo viņu attiecības ir “debešķīga mīla” un rīcība būs Dievam pa prātam.

“Man nebija savas brīvās gribas. Gandrīz visu 2003. gadu es dzīvoju noslēgtībā, jo biju tik nelabojama. Dievs man bija uzgriezis muguru, un es meklēju žēlastību. Helges vārds man bija likums. Ar Dieva žēlastību man bija jākļūst par viņa verdzeni,” stāstīja Svensone.

Izdevumā “Times” savukārt rakstīts, ka Fosmo Svensonei esot teicis, ka pats Dievs vēlas, lai viņa sieva nonāk debesīs. Pēc tam viņa saņēmusi anonīmas īsziņas, kurās bija rosināts paveikt slepkavību. Viņai šķitis, ka izvēles nav.

Zviedru laikrakstā “Aftonbladet” 2010. gadā vēstīts, ka Svensone pēc sešus gadus ilgas ārstēšanās psihiatriskajā klīnikā tiek gatavota dzīvei pilnīgā brīvībā. Viņai pakāpeniski bija jāveic dažādi pienākumi, piemēram, jāizmanto sabiedriskais transports vai jāapciemo tēvs, jāiestājas skolā un jāatrod dzīvesvieta.

2011. gadā viņa pilnībā atguva brīvību, jo tika uzskatīts, ka ir maz ticams, ka viņa varētu pastrādāt vēl kādu noziegumu. Tagad viņa dzīvo relatīvi normālu dzīvi, cenšoties aizmirst savas dzīves drūmāko lappusi.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu