Tiesa attaisno bijušo "Danske Bank" vadītāju prasībā par naudas atmazgāšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Dānijas tiesa attaisnojusi bijušo "Danske Bank" vadītāju Tomasu Borgenu civilprasībā saistībā ar naudas atmazgāšanu lielā apmērā bankas filiālē Igaunijā, kas šo pārkāpumu dēļ tika slēgta pirms vairākiem gadiem, vēsta lietišķo ziņu aģentūra "Bloomberg".

Tiesa secināja, ka Borgens, kurš "Danske Bank" vadīja no 2013. līdz 2018.gadam, nezināja par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kuras apmērs tiek lēsts ap 230 miljardiem eiro.

"Danske Bank" akcionāri prasībā norādīja, ka Borgens bijis atbildīgs par Igaunijas filiāles pārvaldību. Tiesa tādam vērtējumam nepiekrita.

Pērn Borgenu attaisnoja arī krimināllietā saistībā ar šo naudas atmazgāšanu.

Tiesa secināja, ka tikai pati banka, nevis atsevišķi akcionāri var iesniegt civilprasību par bezatbilīgu pārvaldību.

Tāpat tiesa neguva pierādījumus, ka Borgenam bija vai varēja būt pieeja informācijai, kas varētu būtiski ietekmēt bankas akcijas vērtību.

Akcionāri arī apgalvoja, ka ir cietuši zaudējumus kopš akciju iegādes par uzpūstu cenu, jo "Danske Bank" neatklāja informāciju par problēmām Igaunijas filiālē. Akcionāri no Borgena vēlējās saņemt 2,4 miljardu Dānijas kronu (233 miljonu eiro) kompensāciju.

Pagājušajā mēnesī "Danske Bank" paziņoja, ka drīzumā tiks pabeigta skandāla epicentrā esošo aizdomīgo darījumu analīze.

2018.gadā kļuva zināms, ka "Danske Bank" ir ignorējusi iepriekšējos brīdinājumus par iespējamu naudas atmazgāšanu.

"Danske Bank" akcijas cena strauji kritās 2018.gadā, kad banka tika ierauta naudas atmazgāšanas skandālā.

2018.gadā banka atzina, ka no 2007.līdz 2015.gadam caur bankas kontiem izplūduši apmēram 200 miljardi eiro, kuru izcelsme ir uzskatāma par aizdomīgu. 2018.gada septembrī Borgens atkāpās no "Danske Bank" vadītāja amata, jo notika iekšējā izmeklēšana saistībā ar aizdomām par naudas atmazgāšanu.

2014.gadā Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde paziņoja, ka "Danske Bank" Igaunijas filiālē konstatējusi liela mēroga ilgstošus noteikumu par cīņu pret naudas atmazgāšanu pārkāpumus.

2019.gada februārī banka pavēstīja par lēmumu izbeigt bankas darbību Baltijas valstīs un Krievijā. Dažas stundas pirms šī paziņojuma Igaunijas finanšu uzraudzības dienests noteica aizliegumu "Danske Bank" darbībai Igaunijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu