Tukuma novadā pieminekļa demontāžas laikā atklāj vairāk nekā 50 Sarkanās armijas karavīru apbedījumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Apbedījumi. Attēls ilustratīvs.
Apbedījumi. Attēls ilustratīvs. Foto: EPA - AFI

Tukuma novadā pieminekļa demontāžas gaitā atklāti vairāk kā 50 Sarkanās armijas karavīru apbedījumi, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Pēc pašvaldības iniciatīvas uzsāktu demontāžas darbu laikā zem demontējama pieminekļa negaidīti atklājās 50-55 karavīru apbedījumi. Pēc dokumentiem tur tiem vairs nevajadzēja atrasties. Pārapbedīšanu organizēja biedrība "Leģenda" un tās vadītājs Tālis Ešmits.

Trešdien, 9.novembrī Tukuma novadā notikusi Otrā pasaules kara Sarkanās armijas karavīru pārapbedīšana no Ķinkatu kapiem Jaunsātos uz Sarkanās (padomju) armijas karavīru kapsētu Irlavas pagastā.

Pārapbedīšanas ceremoniju vadīja Nacionālo Bruņoto spēku kapelāns priesteris Ilmārs Kravalis un pareizticīgo priesteris tēvs Maksims. Ceremonijas laikā tika izteiktas vairākas atzinības, tajā skaitā arī Tukuma novada pašvaldībai, par aktīvu iesaistīšanos, lai darbs ritētu raiti, bez aizķeršanās. Biedrības vīri nolasīja kritušo karavīru sarakstu.

Kā stāsta viens no biedrības aktīvistiem Oļegs Butorovs, darbs pie vārdu precizēšanas bija diezgan laikietilpīgs un šajā pārapbedījumā viss ir precīzi, bet darbs vēl turpinās, jo daudzos kapos vēl ir vārdu nesakritības.

Biedrība "Meklēšanas vienība "Leģenda"' reģistrēta 2002.gadā, liecina "Firmas.lv" dati. Biedrība savas darbības laikā atradusi aptuveni 15 000 divos Pasaules karos pazudušo cilvēku, liecina ieraksts biedrības mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu