Kas pitonam vēderā? Tad cilvēks, tagad aligators

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aligators. Ilustratīvs attēls.
Aligators. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Pētnieku grupa Floridā uzšķērduši Birmas pitonu, lai no tā vēdera atbrīvotu 1,5 metrus garu aligatoru, ko čūska bija norijusi veselu.

Pētniece Rozija Mūra savā “Instagram” ierakstā atklāja, ka iemidzinātais pitons laboratorijā tika nogādāts, lai pētnieki varētu veikt tā autopsiju, jo čūskas vēders bija pamatīgi uzblīdis. Pētnieku uzdevums bija noskaidrot, ko čūska apēdusi, kā arī iegūt zinātniskos paraugus.

Mūra padalījās ar video, kurā redzams, kā no pitona gremošanas trakta tiek izvilkts pusotru metru garš aligators.

“Es patiesībā nodomāju, ka tas ir visai pretīgi, kaut arī esmu pieradusi pie autopsijas un tādām lietām,” izdevumam “CNN” stāstīja Mūra, piebilstot, ka autopsijas laikā pētniekiem nācies atvilkt elpu blakusistabā, jo smaka bija neciešama.

Pārēdušos pitonu atrada un nogalināja Evergleidas nacionālā parka darbinieki. Invazīvā čūsku suga strauji izplatās Floridā, kaitējot ekosistēmai un iznīcinot vietējās dzīvnieku sugas.

“Šīs čūskas ir veiksmīgi iekarojušas ekoloģiski jutīgas vietas, piemēram, Evergleidas nacionālo parku. Tas apdraud virkni savvaļas sugu, jo pitonu ēdienkarte ir ļoti plaša,” publikācijā rakstīja Mūra.

Birmas pitoni ir vienas no lielākajām čūskām pasaulē. Savvaļā tie, visticamāk, nonākuši cilvēku dēļ, kuri sākumā šīs čūskas turējuši kā mājdzīvniekus, bet kad pitoni izauguši pārāk lieli, tos izsvieduši mežā. Dabisko ienaidnieku trūkuma un labvēlīgā klimata dēļ pitoniem Floridā ir visai salda dzīve. Floridā nu ir 100 licencēti pitonu mednieki, kuriem maksā par pitonu medīšanu un nogalināšanu.

Kā jau minēts, pitonu ēdienkarte ir plaša, tomēr pārsvarā tie barojas ar nelieliem dzīvniekiem, tiesa, reizēm uz kārā zoba tiek likts arī kas brangāks, piemēram, brieži un aligatori. Savu upuri pitoni parasti aprij veselu, jo to specifiskā anatomija ļauj to žokļiem atvērties ļoti plati.

Bijuši gadījumi, kad par pitona mielastu kļuvis arī cilvēks. Lūk, piemēram, pagājušajā mēnesī Indonēzijā pitona vēderā tika atrasta 54 gadus veca sieviete.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu