Lielbritānijas pludmalē izskaloti dīvaini maisi. Izrādās – vaļa iekšas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vaļa aste. Ilustratīvs attēls.
Vaļa aste. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lielbritānijā pludmales prieku cienītājus pamatīgi izbiedējuši ārpuszemes paskata maisi, kas, izskaloti no okeāna, mētājušies smiltīs. Eksperti gan mierina satrauktos prātus – tās nav citplanētiešu atliekas, bet, visticamāk, kaudze vaļa iekšu.

Kornvolas vietējā iedzīvotāja Helēna Mārlova dīvaino veidojumu atklāja 27. oktobrī, pastaigājoties pa pludmali ar savu suni.

“Tas izskatījās pēc baltas, gaļīgas substances. Tam nebija noteiktas formas vai locekļu. Izskatījās, ka tā ir viena vesela masa,” Mārlova stāstīja izdevumam “Live Science”.

Mārlovas sunim bālganās ķeskas krietni gājušas pie sirds, tāpēc tas centies izvārtīties tajās. Tas liecināja, ka šā objekta izcelsme ir dabiska. Tiesa, tālāki skaidrojumi Mārlovai nav nākuši prātā, jo neko līdzīgu viņa savā mūžā neesot redzējusi.

Mārlova uzņemtos objekta attēlus publicēja Lielbritānijas jūras bioloģijas pētniecībai veltītā “Facebook” lapā (British Marine Life Study Society). Komentāros par objekta izcelsmi domas dalījās. Daži uzskatīja, ka tā ir vaļa placenta, bet citi, ka smilšu maisi vai laikapstākļu balons.

Ieraksts drīz vien pievērsa Kornvolas savvaļas dzīvnieku aizsardzības tresta uzmanību, kura pētniekiem radās aizdomas, ka objekts patiesi varētu būt vaļa placenta. Šis skaidrojums bija ļoti pa prātam pētniekiem, jo tas nozīmētu, ka netālu nesen ir piedzimis vaļa mazulis.

Tiesa, pēc laika pārdomu un diskusiju kļuva skaidrs, ka tā nav vis placenta, bet gan vaļa kuņģis. Pavisam skaidrs nav, kādas sugas vaļa kuņģis tas ir, tomēr tā izmērs rosina dažas aizdomas. Tam noteikti jābūt lielajam valim – finvalim, kuprvalim vai zilajam valim. Retāki šīs teritorijas viesi ir kašaloti un polārie vaļi.

Kuņģis, visticamāk, izvēlies no miruša vaļa, tam sadaloties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu