Tiesa pasludinās spriedumu Lemberga strīdā pret valsti par viņa veselībai "nodarīto kaitējumu cietumā" (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Administratīvā rajona tiesā Rīgā ceturtdien būs pieejams spriedums lietā, kurā koruptīvos noziegumos apsūdzētais bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") tiesas ceļā no valsts vēlas saņemt 100 000 eiro kompensāciju par viņam "nodarīto kaitējumu apcietinājumā".

Lembergs pieteikumā prasa atzīt par prettiesisku Rīgas Centrālcietuma administrācijas rīcību, atlīdzināt mantisko kaitējumu un rakstveidā publiski atvainoties.

Rīgas apgabaltiesa kā pirmā tiesu instance pērn 22.februārī toreizējam Ventspils domes priekšsēdētājam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa atcēla līdz sprieduma pasludināšanai spēkā bijušos drošības līdzekļus.

Lembergs paziņojumā presei raksta, ka cietumā viņam nav sniegta medicīniskā palīdzība un aprūpe. Ilgstoši, pat pēc daudzkārtējiem rakstiskiem lūgumiem un paustās gatavības apmaksu par procedūru veikt no privātiem līdzekļiem, viņam nav nodrošināta balstvakcinācija pret Covid-19, kā rezultātā Lembergs decembrī saslimis ar Covid-19 un viņam bojāta trešdaļa plaušu.

Viņa aizstāvis Māris Grudulis aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka Lembergs ar "Johnson&Johnson" vakcīnu pret Covid-19 tika potēts 2021.gada 10.maijā. Esot apcietinājumā, Lembergs lūdzis viņam nodrošināt balstvakcīnu, taču tas nav darīts, kā arī neesot saņemtas atbildes uz viņa un aizstāvju lūgumiem šajā jautājumā.

Centrālcietumā ieslodzītajiem piedāvāta iespēja saņemt balstvakcināciju ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, taču šai vakcīnai veltīti kritiski vērtējumi par tās salīdzinoši zemo efektivitāti. Imunizācijas valsts padome ieteica pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) aģentūrai LETA līdz šim atteikusies sniegt paskaidrojumus, kāpēc Latvijas cietumos netika nodrošinātas Imunizācijas valsts padomes rekomendācijas.

Pārvalde vien skaidrojusi, ka "Johnson&Johnson" vakcīna esot bijusi vispieprasītākā Centrālcietuma ieslodzīto vidū, tādēļ nav pasūtītas citas vakcīnas.

Arī jautājumus, kas saistīti ar Lemberga vakcināciju, pārvalde atteicās komentēt, jo tie "skar informāciju par personas veselību".

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu