Vāvere, risoto, tamponu skandāls, auto, ko darbina vīns. Amizantie karaļa Čārlza noslēpumi

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/AFP/Scanpix

Piedāvājam iepazīties ar 10 amizantiem faktiem, kas raksturo vienu no vecākajiem tronī kāpjošajiem monarhiem - Lielbritānijas karali Čārlzu III.

1. Piedzima Bekingemas pilī

Čārlzs III ir dzimis 1948. gada 14. novembrī pulksten 21:14 pēc Londonas laika. Jaundzimušā vecāki bija karaliene Elizabete II (toreiz princese Elizabete) un Edinburgas hercogs princis Filips. Dzemdības notika Bekingemas pilī, Londonā. 

2. Kļuva par pirmo Lielbritānijas monarhu ar universitātes grādu

No 1967. līdz 1970. gadam princis studēja vēsturi Kembridžas Universitātē. Tas viņu padarīja par pirmo Lielbritānijas kroņprinci ar universitātes grādu! Ir zināms, ka viņa māte karaliene Elizabete II, gatavojoties politiskajai dzīvei, ieguva izglītību mājmācībā un Ītonas koledžā apmeklēja konstitucionālās vēstures un tiesību kursus. Bet viņai nebija skolas absolvēšanas diploma.

3. Karalis Čārlzs III runā velsiešu valodā

Būdams troņmantnieks jau no trīs gadu vecuma, viņš, gatavojoties kronēšanai par Velsas princi, divus mēnešus mācījās velsiešu valodu. Karalis joprojām spēj norunāt runas velsiešu valodā.

4. Pilots un ūdenslīdējs

Kalpojot armijā, karalis Čārlzs III iemācījās vadīt lidmašīnas un helikopterus un kļuva par izcilu ūdenslīdēju. Jaunībā viņš pētīja nogrimušus kuģus, piemēram, karaļa Henrija VIII flagmani Mary Rose!

5. Gleznošana

Čārlzam III patīk brīvajā laikā gleznot akvareļus, tāpat kā viņa vecvecvecmāmiņai karalienei Viktorijai. Vislabāk viņam patīk gleznot kalnus un ezerus. Starp citu, Čārlzs prot spēlēt arī čellu, klavieres, trompeti un ir sarakstījis grāmatu bērniem. 

6. Mīļākais alkoholiskais dzēriens

Viens no karaļa iecienītākajiem dzērieniem ir vienkāršs džina un sausa vermuta maisījums attiecībā 50/50. Kā atzīst viņa draugi, Čārlzs III kopumā ir liels Martini cienītājs.

7. Aizskaroša iesauka

1992. gadā tabloīdos nonāca skandalozais telefonsarunas ieraksts starp toreizējo princi Čārlzu un Kamillu Pārkeri-Boulzu. Personiskā sarunā viņš izteica frāzi, kas kļuvusi  leģendāra: "Es vēlētos būt tavs tampons." Pēc tam žurnālisti un sabiedrība viņu nodēvēja par tamponu princi un topošo tamponu karali.

8. Mīļākais ēdiens

Pārsteidzoši, bet Čārlzam III visvairāk garšo sēņu risoto un jēra gaļa. Turklāt viņš dod priekšroku tieši Skotijā lasītām sēnēm. Vēl Čārlzs dievina plūmes no sava dārza. 

9. Mīļākais dzīvnieks

Izrādās, britu karalis visvairāk mīl vāveres un pat ir nodibinājis Sarkano vāveru glābšanas fondu. Kā reiz stāstīja princis Viljams, viņa tēva mājā periodiski tiek pabarotas vairākas vāveres no kaimiņu meža. Vienā no žurnāla Country Life numuriem, kas veltīts Čārlza 70. gadadienai, princis Viljams stāstīja par sava tēva pieķeršanos šiem dzīvniekiem. "Viņš ir pilnībā aizrāvies ar sarkanajām vāverēm, kas dzīvo Birkholas muižas apkārtnē Skotijā - viņš tām pat dod vārdus un ļauj ienākt mājā."

10. Auto, kas darbojas no vīna un siera

Karaliskais mantinieks Sadraudzības spēļu atklāšanas ceremonijā ieradās ar savu Aston Martin. Pārvietošanās ar šo auto ir videi draudzīga, jo to pēc pārbūves darbina bioetanols, kas iegūts no vīna un siera blakusproduktiem. Princis Čārlzs, kurš jau sen ir bijis ilgtspējīga dzīvesveida piekritējs, automašīnu 1970. gadā saņēma kā dāvanu savā 21. dzimšanas dienā no mātes, karalienes Elizabetes II, un vēlāk pārveidoja to, lai tā darbotos ar biodegvielu, izmantojot etanolu, kas iegūts no siera sūkalām un vīna, kas nav derīgs lietošanai pārtikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu