Vārdos pret, taču darbos ievēro sankcijas jeb Ķīna aptur Krievijas naftas iepirkšanu (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pekina, visticamāk, centīsies iegūt maksimālu labumu no situācijas, kādā nokļuvusi Krievija. Ķīna pašlaik apturējusi Krievijas naftas iepirkšanu, gaidot brīdi, kad Rietumvalstis noteiks cenu griestus Krievijas naftai, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Iepriekš Ķīna ļoti aktīvi iepirka Krievijas naftu, jo Pekina un Maskava bija vienojušās par Krievijas naftas piegādēm. Krievija piegādāja Ķīnai jēlnaftu ar ievērojamām atlaidēm. Tiesa gan, žurnālisti jau iepriekš uzzināja par Tālo Austrumu markas ESPO jēlnaftas piegāžu pārtraukšanu Ķīnai decembrī.

“Bloomberg” norāda, ka Krievijas naftas piegādes nav pārtrauktas, taču pagaidām Ķīna ietur pauzi, ņemot vērā, ka Rietumvalstis grasās ieviest cenu griestus Krievijas naftai.

Svarīgi piebilst, ka Krievijas ESPO markas jēlnafta Ķīnas naftas pārstrādes uzņēmumu vidū ir ļoti populāra, jo tā ļauj iegūt daudz dīzeļdegvielas. Turklāt, šīs markas jēlnaftas iegāde Ķīnai ir ļoti izdevīga arī loģistikas ziņā.

Jāpiebilst, ka formāli Ķīna nav pievienojusies (un diez vai pievienosies) sankcijām, kas noteiktas pret Krieviju. Oficiālā Pekina ir iestājusies pret sankciju noteikšanu Krievijai, taču faktiski Ķīna ievēro sankcijas pret Krieviju. Visticamāk, ka arī Ķīna ņems vērā cenu griestus Krievijas naftai, kas potenciāli varētu būt 60 dolāri par barelu.

Ierobežojumi Krievijas naftas eksportam uz Eiropu stāsies spēkā jau 5. decembrī, un šajā pašā datumā varētu stāties spēkā noteikums par cenu griestiem Krievijas naftai. Paredzams, ka tie tirgus spēlētāji, kuri atteiksies ievērot cenu griestus, riskēs zaudēt piekļuvi Eiropas Savienības apdrošināšanas, banku un transporta pakalpojumiem.

Maskava ir ļoti neapmierināta par esošo situāciju un draud apturēt energoresursu piegādi tām valstīm, kas ievēros cenu griestu nosacījumus. Tomēr, ja šādi rīkosies arī Ķīna, tad Krievija var pilnībā zaudēt noieta tirgu savai naftai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu