5 mazāk zināmi fakti par Leonardo da Vinči

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Leonardo da Vinči
Leonardo da Vinči Foto: Wikimedia Commons

Varētu domāt, ka par dižo renesanses mākslinieku un izgudrotāju Leonardo da Vinči viss jau ir zināms. Tomēr ir daži fakti par viņa dzīvi, kas, iespējams, būs paskrējuši tev garām.

Pēc savas nāves 1519. gadā Leonardo da Vinči aiz sevis atstāja vairāk nekā 6000 papīra lapas ar personīgajām pārdomām, iepirkumu sarakstiem un negantiem jokiem. Viņš arī detalizēti aprakstīja savus iedvesmas avotus, vēlmi pēc mūžīgas slavas un savas dziļās sirdssāpes.

Daudz kas no tā brīnišķīgi parādīts dokumentālajā mākslas filmā “Es – Leonardo” (Io, Leonardo, 2019), kas skatāma LMT Viedtelevīzijā. Filma uzņemta 4K izšķirtspējas formātā un palīdz atklāt iespaidīgo cilvēku, mākslinieku, zinātnieku un izgudrotāju Leonardo da Vinči no pavisam jaunas puses.

VIDEO: FILMAS KACEKLIS

Lūk 5 interesanti un mazāk zināmi fakti par Leonardo da Vinči.

Viņš bija bastards

Da Vinči piedzima 1452. gadā netālu no Vinči pilsētiņas, kas savukārt atrodas pie Florences, Toskānā. Lielākajā daļā avotu vēstīts, ka viņa tēvs bija notārs Pjēro Fruzīno di Antonio, bet māte zemniece Katerīna. Tiek uzskatīts, ka Katerīna patiesībā bija da Vinči tēva verdzene.

Da Vinči vecāki nekad tā arī neapprecējās. Līdz piecu gadu vecumam viņš dzīvoja kopā ar savu māti, bet pēc tam pārvācās pie tēva, kurš bija apprecējis citu sievieti, vēstīts izdevumā "Live Science".

Mākslinieka dienasgrāmatas liecina, ka ar māti viņam nav bijušas ciešas attiecības, jo ar vēstulēm viņi apmainījās tikai retumis. Lielāka tuvība viņam bijusi ar tēvu, pēc kura nāves mākslinieks ilgi sēroja.

Viņš nebija skolots

Atšķirībā no citiem labi zināmajiem renesanses māksliniekiem da Vinči nebija saņēmis formālu izglītību. Tiesa, mājās viņam tika iemācīts lasīt, rakstīt un rēķināt.

Augot Toskānas laukos, da Vinči daudz laika pavadīja pie dabas krūts, pētot dabas brīnumus un parādības. Viņa dienasgrāmatas parāda, ka viņu īpaši interesējušas ūdens īpašības, kā arī plēsīgo putnu kustības. Turklāt viņa agrākā pierakstītā atmiņa bijis sapnis, kurā plēsīgs putns nolaidies uz viņa sejas un starp lūpām iegrūdis savas astes spalvas.

Zirga skice
Zirga skice Foto: Wikimedia Commons

Tikai pusaudža gados da Vinči tika nosūtīts uz Florenci, lai strādātu par mākslinieka Andrea del Verokjo palīgu. Tomēr nevajadzēja ilgu laiku, lai skolnieks kļūtu par meistaru. Runā, ka pēc eņģeļa un ainavas uzgleznošanas Verokjo gleznā “Kristus kristīšana” Verokjo esot bijis tik pārsteigts par jaunā mākslinieka talantu, ka nosolījies vairs pats nekad nepieskarties otai.

Kreisajā pusē da Vinči zīmētie eņģeļi un ainava
Kreisajā pusē da Vinči zīmētie eņģeļi un ainava Foto: Wikimedia Commons

Daudzi viņa darbi ir nepabeigti

Da Vinči ir zināms kā ļoti lēns gleznotājs, tāpēc daudzi viņa darbi tā arī palika nepabeigti. Līdz ar slaveno un pabeigto “Monu Lizu” Luvrā atrodas arī nepabeigtā da Vinči glezna, kurā redzama Jaunava Marija un Jēzus bērniņš. Savukārt Vatikāna muzejā atrodas nepabeigtā glezna “Svētais Hieronīms”.

"Mona Liza"
"Mona Liza" Foto: Unsplash

Viņš tika vajāts

Kad da Vinči bija 24 gadus vecs, viņu kopā ar citiem vīriešiem vairākas reizes arestēja, apsūdzot par sodomiju. Kad neuzradās neviens liecinieks, kas to varētu apstiprināt, apsūdzības tika atceltas. Tomēr da Vinči dienasgrāmatas liecina, ka šīs apsūdzības bija ļoti smagi panest vīram, kurš vēlējās savu privāto dzīvi saglabāt privātu.

Visticamāk, da Vinči arī baidījās par savu dzīvību, jo 15. gadsimtā sodomija bija noziegums, par kuru sodīja ar nāvi. Īsi pēc tam, kad apsūdzības tika atceltas, viņš Florenci pameta un pārcēlās uz Milānu.

Viņam bija kareivīgā puse

Pēc savu Florences patronu pamešanas un jaunas dzīves sākšanas Milānā da Vinči bija jāizdomā, kā nopelnīt iztiku. Beigu beigās viņš sāka strādāt Milānas hercoga Ludoviko Sforcas namā, kurš atļāva viņam izmantot savu darbnīcu un apmācīt mācekļus.

Tur viņam tika lūgts radīt to, kam bija jākļūst par viņa karjeras augstāko sasniegumu: milzīgu bronzas zirga skulptūru. Tomēr šis projekts neizdevās, jo Itālijai uzbruka Francija.

Kara mašīnas
Kara mašīnas Foto: Wikimedia Commons

Tomēr milzīgais kara zirgs nebija vienīgais da Vinči projekts Milānas hercoga paspārnē. Sākot darbu hercoga namā, viņš izveidoja vairākus kara mašīnu rasējumus. Tiesa, nav zināms, vai kaut viena no šīm mašīnām tika uzbūvēta.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu