Dalailamas vēstnieks: Situācija Tibetā pasliktinās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pilt videost

Lai gan Tibeta vairs tik bieži nenonāk ziņu virsrakstos, situācija tur pasliktinās, intervijā portālam TVNET norāda Dalailamas pārstāvis Sonams Cerings Frasi.

"Situācija Tibetā strauji pasliktinās. Ķīna slēpj visu, kas notiek Tibetā," uzsver Frasi. 

Viņš īpaši uzsver divus aspektus - tibetiešu bērnu asimilāciju ķīniešu kultūrā un tibetiešu izsekošanu ar DNS tehnoloģiju starpniecību. "Tibetiešu bērnus vecumā no četriem līdz 18 gadiem viņi sākuši sūtīt uz Ķīnas Komunistiskās partijas vadītām internātskolām, kurās mācības galvenokārt notiek tikai ķīniešu valodā un tibetiešiem liegts runāt savā valodā. Šiem bērniem ir ierobežotas iespējas sazināties ar saviem vecākiem un ar sociālo sistēmu. Viņi dzīvo ķīniešu organizētās skolās un uzaug ar ķīniešu domāšanu," stāsta Frasi.

"Otrā lieta ir tāda, ka pēdējo dažu gadu laikā Ķīnas Komunistiskā partija sākusi ievākt DNS paraugus no visu vecumu tibetiešiem, un mēs precīzi nezinām, ar kādu mērķi tas tiek darīts, bet visdrīzāk iemesli saistīti ar drošību un cilvēku izsekošanu," turpina Frasi. "DNS paraugi tiek ievākti bez indivīdu piekrišanas, lai no tiem izveidotu milzīgu datubāzi, kas ļautu izsekot tibetiešus."

Organizācijas "Human Rights Watch" un "Citizen Lab" aplēsušas, ka ievākti DNS paraugi no 1,2 miljoniem tibetiešu, uzsver Dalailamas vēstnieks.

Par to, kāpēc Baltijas augstākās amatpersonas apmēram desmit gadus nav tikušās ar Tibetas garīgo līderi, un mainīgo ārpolitisko ainavu lasi tiešsaistes žurnālā Klik!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu