Dators A4 aploksnes izmērā biznesa pasaules lietpratējiem (2)

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Divas desmitgades ilgā moderno klēpjdatoru evolūcija bijusi notikumu, sasniegumu un jaunu robežšķirtņu pilna. Vispirms iekļaušanās vienas collas jeb 2,54 centimetru biezuma rāmjos un vēlāk sarukšana līdz mazāk nekā vienam centimetram un A4 aploksnes izmēram. Akumulatora darbības ilguma izaugšana no 3 līdz 18 stundām un apbrīnojamas veiktspējas iemānīšana ļoti kompaktās ierīcēs.

Ja vēl pirms dažiem gadiem pircēji bija izvēles priekšā – pirkt vieglu un kompaktu, bet veiktspējas ziņā diezgan vāju ierīci, vai nosliekties par labu masīvai, jaudīgai un dažkārt arī nocietinātai pret ārējās vides apstākļiem, tad tagad jādomā krietni mazāk. Šodien pieejami plāni, viegli, taču vienlaikus ārkārtīgi jaudīgi, izturīgi un biznesa vajadzībām pielāgoti "laptopi".

Taivānas ražotājs ASUS izveidojis īpašu biznesa klēpjdatoru sēriju "ExpertBook", kurā iekļautās ierīces precīzi atbilst moderna darba datora prasībām. Turklāt piedāvājumā ir vairāki modeļi, kas pielāgoti dažādiem patērētāju segmentiem – sākot no salīdzinoši lētiem skaitļotājiem biroja darbiniekiem un beidzot ar elitārām ierīcēm biznesa vadītājam. Vairāk par "ExpertBook" sērijas ierīču priekšrocībām intervijā TVNET stāsta ASUS Komercsegmenta attīstības vadītājs Baltijā Kaspars Kalniņš.

Foto: Publicitātes foto

- Ielūkojoties ASUS klēpjdatoru piedāvājumā, par izvēles trūkumu būtu grēks sūdzēties. Te ir mākoņpakalpojumos balstītā "Chromebook" sērija, uz jauniešu auditoriju vērstā "Vivobook", plānie un vieglie "Zenbook", satura radītājiem piemērotā "ProArt Studiobook" sērija, ROG un "TUF Gaming" geimeriem. "ExpertBook" sērija ir pieteikta kā biznesa klases datori. Kādas ir to priekšrocības, ja salīdzinām ar citām sērijām?

- "ExpertBook" sērija ir veidota, paturot prātā allaž mainīgās biznesa pasaules prasības un vajadzības. To vidū ir mobilitāte, uzticamība, drošība un daudzveidība. Viena no "ExpertBook" zīmīgākajām īpašībām ir izturība. Visi šīs sērijas datori atbilst militārā standarta MIL-STD810H izturības prasībām. Jebkurš dators jau standartaprīkojumā ir trieciena, mitruma un temperatūras izmaiņu izturīgs. Turklāt tie izturējuši pamatīgas eņģu un klaviatūras izturības pārbaudes. Testēšanas ietvaros datora vāks tiek atvērts 50 tūkstošu reižu. Pieņemot, ka lietotājs dienas laikā šo darbību veic vidēji ap desmit reizēm, eņģes spēj uzticami kalpot vairāk nekā 10 gadus.

Izmēģinājumos tiek pārbaudīts arī tas, kā datori pārcieš kritienus, korpusa savērpšanu, vibrācijas, augstkalnu klimatu un pēkšņu nonākšanu no aukstuma karstumā un otrādi.

- Izturība, neapšaubāmi, ir noderīga. Jo īpaši tādēļ, ka biznesa lietotāji savus datorus mēdz nēsāt līdzi. Kas vēl šo sēriju padara īpašu?

"ExpertBook" datoros ir īpaši piedomāts, lai tie būtu maksimāli ērti biznesa lietotājiem. Piemēram, parasti 14 collu un mazākiem datoriem nav atsevišķas ciparnīcas klaviatūrā, kas atvieglo skaitļu ievadīšanu izklājlapās vai biznesa vadības sistēmās. Tādas ir tikai lielajiem modeļiem, jo mazajos vienkārši fiziski nav vietas. Tādēļ ASUS ieslēdzamu gaismas ciparnīcu iestrādājis skārienpaliktnī. Mēs esam vienīgie, kas lietotājam piedāvā šādu iespēju 14 collu datoros.

Foto: Publicitātes foto

ASUS padomājis par to, lai nosegtu visu korporatīvo klientu vajadzību spektru. Sākot ar birojā sēdošajiem, kuriem noderīgākas ir lielākas ierīces ar plašāku klaviatūru, un beidzot ar aktīvā biznesa cilvēkiem, kur daudz laika pavada komandējumos un ārpus darba vietas. Viņiem pieejams mazāk nekā kilogramu viegls dators ar 14 stundu baterijas darbības laiku. Turklāt ExpertBook datori sadarbojas ar dokstaciju – kompaktu kastīti, kurā jāiesprauž viens vads, lai pievienotos monitoram un citiem aksesuāriem uz darba galda.

Piedāvājumā ir arī modeļi ar iebūvētu 5G modemu un ID karšu lasītāju, kas attiecīgi sniedz piekļuvi internetam jebkurā vietā, kur vien sniedzas mobilo sakaru tīkls, un atvieglo drošu lietotāja identifikāciju. Datori ar ID karšu lasītāju ir ļoti pieprasīti Igaunijas tirgū, un līdz ar attālinātā darba popularitātes pieaugumu interese par tiem aug arī Latvijā.

- Ar ID karti vien drošībai gan ir par maz.

- Jā, tādēļ aprīkojumā ir virkne ar dažādiem drošības risinājumiem. No redzamajiem tie ir ieslēgšanas pogā iestrādāts pirkstu nospiedumu lasītājs un infrasarkano staru kamera lietotāja atpazīšanai. No uzreiz nepamanāmajiem TPM 2.0 platforma, kurā droši glabājas visa autentifikācijas informācija, un "Storage Security Control" sistēma, kas spēj atspējot USB pieslēgvietas, lai caur tām nevar izkopēt no datora informāciju vai ielaist tajā kādu ļaunprogrammatūru. Tā arī ļauj uzstādīt paroles aizsardzību pieslēgvietām. Tas nozīmē, ka pat tad, kad darbinieks aizgājis pusdienās un atstājis datoru uz galda, neviens nespēs no tā iegūt datus.

Papildu drošībai iespējams datoru aprīkot ar Intel vPro platformu, kas šifrē datus vairākos līmeņos. Pieejama arī Kensington slēdzene, lai pieslēgtu ierīci pie galda un to nevarētu nozagt fiziski, kā arī ielaušanās reģistrs. Ja lietotāja prombūtnes laikā kāds atver datora vāku, tas automātiski tiek ierakstīts un brīdinājums parādās BIOS tiklīdz lietotājs atgriezies pie ierīces.

Ļoti noderīgas ir divas ASUS izstrādātās platformas - "ASUS Control Center" un "ASUS Business Manager". Tajos var monitorēt, kas noticis ar datoru, mainīt svarīgus drošības iestatījumus un dažos augstākās klases modeļos izmantot pat dubulto disku datu kopiju glabāšanai. Sistēma gādā, lai galvenajā diskā ierakstītā informācija automātiski tiktu pārkopēta uz rezerves. Ja galvenā krātuve kādā negadījumā cieš, dators pārslēdzas uz rezerves krātuvi un ļauj pilnvērtīgi turpināt darbu.

- Un kas notiek ar bojāto disku?

Tas pēc iespējas ātrāk jāapmaina, lai dators varētu turpināt veidot rezerves kopiju. Neērtības mazinās fakts, ka "ExpertBook" datoriem pieejama pat 5 gadu garantija. To izvēloties, dators būtībā tiek labots par velti. Garantija arī paredz datora aizstāšanu ar jaunu, ja tas saņemšanas brīdī bijis defektīvs. Šādi gadījumi gan ir ļoti maz. No visiem piegādātajiem datoriem tā dēvētā Dead on Arrival prasība gada laikā celta kādas 5-6 reizes.

- Kā parasti notiek ASUS datoru labošana Latvijā?

- Mums ir īpaša Biznesa sadarbības programma, kurā pieejamas divas iespējas. Standarta opcija ir klientam nogādāt datoru kādā no mūsu garantijas servisa centriem, kur tas tiek saremontēts. Otra opcija uzņēmumiem ir "On site" remonts. Proti, mūsu servisa centra darbinieki darba dienās 24 stundu laikā pēc pieteikuma saņemšanas un bojājumu identificēšanas ierodas uzņēmuma birojā un salabo ierīces.

Ja klients nezina, kā rīkoties, viņam cauru nedēļu 24 stundas diennaktī pieejams mūsu klientu atbalsta serviss. Aktīva saziņa notiek arī "Facebook" lapā.

Tikpat operatīvi kā remontēšana, notiek arī datoru piegāde. Esam Baltijā izveidojuši piegādātāju tīklu, kas nodrošina, lai noliktavas krājumos esošais dators pircējam tiktu piegādāts jau nākamajā dienā. Klientam vien jāizvēlas izplatītāju, kurš tirgo ASUS datorus, jāveic pasūtījums, un datori dosies būs ceļā uz jauno mājvietu.

Raksts tapis sadarbībā ar ASUS

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu